Κρήτη

Στα μωβ η Περιφέρεια Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος

Στα μωβ η Περιφέρεια Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
Στα μωβ φωταγωγήθηκε το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης σήμερα Πέμπτη (16/11)

«Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος» σήμερα Πέμπτη (16/11) και στα μωβ φωταγωγήθηκε το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα που συσπειρώνει περισσότερες από 100 οργανώσεις καρκίνου από 40 χώρες και 6 ηπείρους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φετινής 10ης «Παγκόσμιας Ημέρας Παγκρεατικού Καρκίνου», από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Σύλλογος «Ευ Ζω με τον Καρκίνο».

Στόχοι της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα πρώιμα συμπτώματα και τους κινδύνους του καρκίνου του παγκρέατος, καθώς και η ενίσχυση της κατανόησης της επείγουσας ανάγκης για έγκαιρη διάγνωση που μπορεί να σώσει ζωές.

Ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον Καρκίνο» και η Περιφέρεια Κρήτης προτρέπουν τους πολίτες να μην αμελούν τα σημάδια που τους δίνει το σώμα τους. Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι δεύτερος σε θνησιμότητα και τα συμπτώματά του είναι ήπια και ασαφή:

• Ναυτία

• Ανεξήγητη απώλεια βάρους

• Πόνοι στην κοιλιά ή την πλάτη

• Διάρροια- στεατόρροια,

• Εμφάνιση διαβήτη ή σημείων ίκτερου

• Κατάθλιψη

• Θρόμβωση

Είναι απαραίτητη η ενημέρωση του ιατρού σε περίπτωση συχνής εμφάνισης δύο ή παραπάνω από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος» θεσπίστηκε για να αποτελέσει αφορμή ενθύμησης της σημασίας της αυτοφροντίδας, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον Καρκίνο», διαθέτει το έντυπο «Άκουσε το Σώμα Σου. Μην Παίζεις παιχνίδια με την Υγεία σου. Γνώρισε τα πιθανά συμπτώματα του Καρκίνου του Παγκρέατος», που εκδόθηκε το 2021 με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και έκτοτε παρέχεται στις Δομές Υγείας του νησιού και στο ευρύτερο κοινό.

Το έντυπο αυτό αποτελεί σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα περισσότερο συνηθισμένα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου και αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην ενίσχυση της επίγνωσης των πολιτών ως προς την έγκαιρη διάγνωση του.

Δείτε τις εικόνες: 

sta mov i perifereia
sta mov i perifereia
sta mov i perifereia
sta mov i perifereia
ΠΗΓΗ neakriti.gr