Τουρκία

Γερμανία: Βέτο Σολτς στο σχέδιο Ερντογάν να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter

Διενέργεια δωρεάν και ανώνυμων τεστ από τον ΕΟΔΥ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ανησυχία στη Γερμανία από τις κινήσεις της Άγκυρας – Ο Ερντογάν αναμένεται να επιδιώξει την απόκτηση Eurofighter ως απάντηση στα Rafale που αγόρασε η Ελλάδα

«Μπλόκο» στο σχέδιο Ερντογάν για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter Typhoon για να απαντήσει στα ελληνικά Rafale, αναμένεται να βάλει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σε μία περίοδο που οι εντάσεις υποβόσκουν σε μια σειρά ζητημάτων και με τον Ερντογάν να εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις κατά του Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε «κράτος τρομοκράτη», η Γερμανία τηρεί μάλλον επιφυλακτική στάση.

Όλαφ Σολτς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται ότι θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει την άρση στο μπλόκο για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών, κάτι αναγκαίο για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με Τούρκους που αξιωματούχους με γνώση του θέμαατος.

Γιατί η Γερμανία αρνείται να συμφωνήσει στην πώληση των αεροσκαφών

Όμως, ο Όλαφ Σολτς είναι απίθανο να συμφωνήσει στο αίτημα, την ώρα που η Γερμανία παράγει το Eurofighter σε κοινοπραξία με άλλες τρεις χώρες. Γερμανοί αξιωματούχοι εξήγησαν την αρνητική στάση του Σολτς επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ για την απόκτηση ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων από την Τουρκία, τη στρατιωτική εκστρατεία της Άγκυρας κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την καθυστέρηση στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι τελευταίες αναφορές του Ερντογάν στο Ισραήλ ως «κράτος τρομοκράτη» αλλά και η στάση του απέναντι στη Χαμάς, λέγοντας ότι έχει εκλεγμένη διοίκηση και υπερασπίζεται τη Λωρίδα της Γάζας, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστρεϊτ δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι «πρόκειται για μια επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου με τον οποίο συζητάμε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων». Ο Σολτς, πρόσθεσε, θα καταστήσει σαφές ότι η πάγια θέση της Γερμανίας είναι ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα άμυνας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου απο τη Χαμάς. Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα Eurofighter ως απάντηση στα ελληνικά Rafale

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ερντογάν αναμένεται ότι θα ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού, όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει τη συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει τον στόλο των αεροσκαφών F-4. Ο εκσυγχρονισμός της πολεμικής αεροπορίας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από τότε που οι ΗΠΑ εκτόπισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, το 2019. Η αποβολή της Άγκυρας ήρθε μετά τη συμφωνία που πέτυχε με τη Ρωσία για την αγορά πυραυλικών συστημάτων S-400.

Γιατί οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας εξαρτώνται από τη συμφωνία για το μαχητικό αεροσκάφος

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι η επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου άρχισε να συζητά την Πέμπτη την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, αν και ζητά γραπτό χάρτη δράσης κατά της τρομοκρατίας από τη Σουηδία πριν εγκρίνει την ένταξη.