Ελληνική Πολιτική Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Βέτο αν δεν ακυρωθεί το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Στην Αθήνα ο Χαφτάρ πριν την Διάσκεψη του Βερολίνου

Το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης βρέθηκε, μεταξύ άλλων,  στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο το Alpha.

Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

«Θα βάλουμε βέτο πριν φτάσει το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής, εάν δεν ακυρωθεί το Μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το δεχθούμε», είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής ενώ έκανε γνωστό πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ , έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Έκανε ακόμη λόγο για απομόνωση της Τουρκίας και υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα πράξει ό,τι απαιτείται.

Επανέλαβε, εξάλλου, πως μετέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Εκτός Διάσκεψης για τη Λιβύη η Ελλάδα

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα ποτέ δεν συμμετείχε στη διαδικασία του Βερολίνου.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ νωρίτερα δήλωσε ότι υπάρχει κατανόηση αλλά η συγκεκριμένη διάσκεψη εστιάζει «σε ειδικούς στόχους».

Το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας.

Η συμφωνία αυτή έφερε σωρεία αντιδράσεων, ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά, με τον Νίκο Δένδια να καλεί αμέσως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, δίνοντας παράλληλα τελεσίγραφο για εξηγήσεις.

Η τουρκική πλευρά δημοσίευσε χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το ζήτημα.