Ελληνική Πολιτική Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τι θα εξαγγείλει, ποιες εισφορές θα μειωθούν -Προσλήψεις πάνω από 10.000 ΕΠΟΠ, αγορά Rafale και φρεγατών

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και για την ενίσχυση της Αμυνας της χώρας θα παρουσιάσει το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες που αφορά τα δύο κυρίαρχα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, περιγράφοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν στους δύο τομείς και το πώς θα περάσει η χώρα στην επόμενη ημέρα.

Τι θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα αφορούν στα φορολογικά και στις εισφορές. Ειδικότερα, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, έχουν στόχο την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά την οποία η οικονομία πλήττεται από την ύφεση.
Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μείωση των εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%, ενώ είναι πολύ πιθανή όχι η απλή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά η πλήρης αναστολή καταβολής της. Οι ελαφρύνσεις που έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο στοχεύουν στην στήριξη όσων έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά, και την στήριξη υγειών επιχειρήσεων προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μάλιστα όπως είπε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ανακοινώσεις θα υπάρξουν και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης των ανέργων για τους επόμενους μήνες, ενώ θετικά νέα αναμένονται και για τους συνταξιούχους με την καταβολή των αναδρομικών τους επόμενους μήνες.

Ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό και για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας σε τρεις κατευθύνσεις.

Η παρατεταμένη κρίση με την Τουρκία έχει οδηγήσει στην απόφαση για ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα απλώνεται στα επόμενα χρόνια και αναμένεται να φτάσει σε ύψος τα 10δις ευρώ. Στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, σύμφωνα με πληροφορίες, σφραγίστηκε η αγορά 18 αεροσκαφών RAFALE από την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην ενίσχυση του Ναυτικού με την αγορά φρεγατών. Και τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων θα ενισχυθούν τόσο με νέα όπλα όσο και με αναβάθμιση υφιστάμενου εξοπλισμού.

Δεύτερη κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό με την πρόσληψη πάνω από 10.000 ΕΠΟΠ το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει από την στρατιωτική ηγεσία εισηγήσεις για αλλαγές και στην θητεία, κάτι που εξετάζεται σοβαρά από το κυβερνητικό επιτελείο και μένει να δούμε αν το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις. Οι εισηγήσεις αφορούσαν τόσο την διάρκεια της θητείας όσο και την ηλικία στράτευσης.

Τρίτος πυλώνας ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας είναι η ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών και την συνεργασία με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Διαφορετική φέτος η ομιλία και η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού

Η ομιλία του πρωθυπουργού στις 19:00 θα γίνει σε ακροατήριο μόλις 50 ατόμων, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις συγκεντρώσεις. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο Βελλίδειο θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου.

Διαφορετική από τις συνηθισμένες θα είναι και η συνέντευξη Τύπου, αύριο στις 13:00. Λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων και με δεδομένο ότι το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 50, θα γίνει ένας συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους (περίπου 150 παρευρέθησαν στην περυσινή έκθεση) θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.