Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Μητσοτάκης: «Θα ερευνήσουμε την πιθανότητα αγοράς F-35 αλλά στο (απόμακρο…) μέλλον»!

Μητσοτάκης: «Θα ερευνήσουμε την πιθανότητα αγοράς F-35 αλλά στο (απόμακρο...) μέλλον»!

Απέκλεισε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης κάθε σκέψη για προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35A, σε μια περίοδο όπου η προμήθειά τους ουσιαστικά θα εξασφάλιζε την επαναφορά του δόγματος Αβέρωφ, για «ποιότητα έναντι ποσότητας», σε σχέση με την  τουρκική απειλή.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός στο «Συμβούλιο του Ατλαντικού», στις ΗΠΑ ένα ίδρυμα όπου ασχολούνται με αναλύσεις, δήλωσε για το θέμα των F-35:

 «Θα ερευνήσουμε τις πιθανότητες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά προφανώς δεν είμαστε ακόμα στην οικονομική κατάσταση για να κάνουμε τέτοιες αμυντικές επενδύσεις».

Το παραπάνω πολύ απλά σημαίνει ότι το θέμα της απόκτησης νέου μαχητικού για την ΠΑ μετατίθεται στο τέλος της δεκαετίας, με την ολοκλήρωση δηλαδή του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, κάτι που ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός.

Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνουν λέξεις του τύπου «θα» και «εξερευνήσουμε»;  Δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

Τι έχει να «εξερευνήσει» δηλαδή η ΠΑ για την απόκτηση του F-35; Το θέμα το «εξερευνά» από το 2016. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να «εξερευνήσει» πλέον.

Τα πράγματα είναι απλά εδώ που έχουμε φτάσει με την Τουρκία. Η εξοπλίζεσαι ή όχι. Όλα τα άλλα είναι ανέξοδες δηλώσεις.

Το ίδιο θα μπορούσε να είχε πει και για οποιοδήποτε τύπο μαχητικού, σε οποιαδήποτε χωρά  αφού δεν κοστίζει και τίποτα:

Θα ερευνήσουμε την αγορά του Su-57/Su-35/Rafale/Eurofighter αλλά προς το παρόν δεν είμαστε για να κάνουμε τέτοια.

Δυστυχώς ο πρωθυπουργός απέκλεισε το θέμα της προμήθειας λέγοντας πως δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κάνουμε τέτοιες επενδύσεις. Και πότε θα είμαστε, είναι το ερώτημα.

Πρακτικά ποτέ.