Ελλάδα Επικαιρότητα

Σχέδιο 15ετίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις: Τι όπλα ζητά το Πεντάγωνο – Η λίστα του ΑΓΕΕΘΑ

Ο Στρατός θα μοιράζει καθημερινά 700 μερίδες φαγητό στην Καρδίτσα για τους πληγέντες από τον «Ιανό»

Αν θέλουμε οι Ενοπλες Δυνάμεις να είναι αξιόμαχες ανταγωνιστικές και ικανές να αντιμετωπίσουν την πάγια εξ Ανατολών απειλή τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απαραίτητη ενίσχυση τους με νέα οπλικά συστήματα και εκσυγχρονισμό των παλαιών κόστους άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 15ετίας με αναγκαστικά αύξηση των αμυντικών δαπανών να πάμε σε διακλαδικό μοντέλο λειτουργίας των Ειδικών Δυνάμεων με camp νατοϊκών προδιαγραφών και να εξοικονομήσουμε πόρους και προσωπικό καταργώντας αχρείαστες μονάδες.

Πρόκειται για τη νέα δομή διοίκησης και δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034 για την οποία ενημέρωσαν αναλυτικά και εκτενώς χθες τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η λίστα με τα οπλικά συστήματα που θα πρέπει να προμηθευτούν οι ΕΔ από εδώ και στο εξής περιλαμβάνει και αυτά τα οποία ανακοίνωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Τα νέα όπλα αλλά και αυτά που χρήζουν αναβάθμισης στα οποία έγινε εκτενής αναφορά σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ»:

  • Νέες φρεγάτες. Το Ναυτικό χρειάζεται συνολικά 6, οι δύο με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εκκινούν οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων
  • Ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα για το ΠΝ. Εχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων M60-R Romeo.
  • Εκσυγχρονισμός των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
  • Ενίσχυση με μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας προσανατολίζονται στην αγορά τουλάχιστον μίας μοίρας F-35 από το 2024 και μετά Αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
  • Ενίσχυση με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης για τον Στρατό Ξηράς.
  • Ενίσχυση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV’s και για τους τρεις κλάδους

Πηγή: ΤΑΝΕΑ