Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Ανοικτή στον διάλογο η Τουρκία – Την ίδια ώρα φιλοκυβερνητική εφημερίδα μιλάει για «δικαίωμα επέμβασης» στο Καστελόριζο

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Αστείο να χρησιμοποιείται ως δόλωμα η ανίκανη Ελλάδα

Η Τουρκία είναι ανοικτή στον διάλογο με την Ελλάδα προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τα δικαιώματα στη Μεσόγειο και τους πόρους, εφόσον είναι ανοικτή και η Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τον Αλγερινό ομόλογό του, ο ίδιος κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα λέγοντας:

«Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξει της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι απο αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, «πολεμική» ρητορική υιοθετεί ο τουρκικός Τύπος και συγκεκριμένα η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με δημοσίευμα που αναφέρει πως η Ελλάδα απέστειλε τις προηγούμενες μέρες στρατιωτικό προσωπικό στο Καστελόριζο, με πλοίο που μετέφερε τουρίστες στο νησί, όπως μαρτυρούν και φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

Η εν λόγω εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Τούρκων καθηγητών του Διεθνούς Δικαίου και στρατιωτικών αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες, το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο -δέσμευση η οποία, όπως έχει εξηγήσει διεξοδικά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, έχει χάσει κάθε νόημα εδώ και δεκαετίες και επιπλέον δεν είχε αναληφθεί έναντι της Τουρκίας όσον αφορά τα Δωδεκάνησα – κι έτσι η τουρκική πλευρά έχει «το δικαίωμα» να παρέμβει για να επαναφέρει τη «νομιμότητα».

Σ. Κουράν: Η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου 

Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν, υποστηρίζει η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι εφόσον έχει παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, «ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτών των συνθηκών» και ότι η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως, εφόσον η Τουρκία θεωρήσει ότι υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα «τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα» κατά της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση και οι προκλήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί , ιδίως μετά την έκδοση και νέας παράνομης Navtex, αυτή τη φορά πιο κοντά στο Καστελόριζο, ενισχύοντας έτσι το κλίμα πρόθεσης από την Άγκυρα, ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters