Με το πρώτο φως της ημέρας οι αρχές θα κληθούν να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής. Σπίτια, επιχειρήσεις και χιλιάδες στρέμματα πρασίνου έγιναν στάχτη.
Δραματικές στιγμές ζει η Αττική για δεύτερο 24ωρο με το πύρινο μέτωπο να περνά στον αστικό ιστό. Από το Βαρνάβα μέχρι το Γραμματικό, από το Καπανδρίτι μέχρι τη Λίμνη του Μαραθώνα, από τον Άγιο Στέφανο, τη Σταμάτα, τη Δροσιά και τον Διόνυσο μέχρι την Πεντέλη. Από τη Νέα Μάκρη, τη Ραπεντώσα και την Καλλιτεχνούπολη στο Πάτημα Χαλανδρίου και στο Πάτημα Βριλησσίων ο εφιάλτης δεν έχει τέλος.
Κόποι ετών καταστράφηκαν με τις πύρινες γλώσσες να καταπίνουν ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους
Σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, αυτοκίνητα, ζώα και τεράστιες εκτάσεις δάσους έγιναν στάχτη. Κόποι ετών καταστράφηκαν παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Ο πρόεδρος πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Βλάσσης Σιώμος, προχώρησε σε μια πρώτη εκτίμηση για τις κατεστραμμένες κατοικίες στη βορειοανατολική Αττική. «Τα σπίτια που θα υποστούν ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 100» ανέφερε (OPEN) ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να σκορπούν πόνο και οργή στους κατοίκους της οργής.
Πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει ως τώρα η φωτιά
Στο μεταξύ, η δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής σε επίπεδο καμένων εκτάσεων. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.
Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) και το μεσημέρι (13:00) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.
Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και την την μεγάλη ξηρότητα τη βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).
Ενδεικτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες της NASA που αποτυπώνουν τα σημεία του πύρινου μετώπου, το οποίο διαρκώς εξαπλώνεται.
Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Βαρνάβα. Περίπου 12 ώρες μετά, στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας (12/08), είχε εξαπλωθεί σε μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Αττικής, μεταξύ των περιοχών Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, φτάνοντας ως τους πρόποδες της Πεντέλης.