Διεθνής Οικονομία Επικαιρότητα

BofA: «Η Ευρωζώνη καταρρέει από τα χρέη – Δεν μπορεί να επιβιώσει πια»

ΟΡΙΣΤΙΚΑ «ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

Την κατάρρευση της ευρωζώνης αφού πλέον δεν είναι βιώσιμη στη σημερινή της μορφή, (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία έχουν σήμερα πολύ υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, από ότι στην κορυφή της κρίσης χρέους το 2012) , βλέπει σε νέα έκθεση της η BofA Merrill Lynch.

Για την υπαρξιακή κρίση που περνάει το ευρώ επισημαίνει συγκεκριμμένα: “μην περιμένετε αυξήσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ φέτος”. Πρώτα θα τελειώσει το QE και μετά θα αρχίσει ο Draghi να αυξάνει τα επιτόκια, με πολύ αργό ρυθμό, και παρόλο που το ευρώ ανέκαμψε σημαντικά μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ χθες, αυτές δεν αποτελούν game changer για το ενιαίο νόμισμα. Το ράλι του δολαρίου δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Τα στοιχεία των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρά, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάκαμψης. Τόσο ο headline όσο και ο core πληθωρισμός των ΗΠΑ, είναι πάνω από 2%. Η Fed αλλάζει ταχυτήτες και τα ισχυρά στοιχεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως και η risk-on ψυχολογία, δικαιολογούν την αλλαγή της πολιτικής της. Η BofA παραμένει επίσης αισιόδοξη για τα δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ, ενώ οι τοποθετήσεις στο δολάριο όπως και οι αποτιμήσεις, απέχουν πολύ από το να κριθούν ως “τεντωμένες”.

Οι γαλλικές εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα, και οι καθοδικοί κίνδυνοι γύρω από το ευρώ παραμένουν. Το ενιαίο νόμισμα έχει κρατηθεί “καλά” το τελευταίο διάστημα, καθώς τα αποτελέσματα για τη Le Pen και τον Macron σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν ένα σαφές συμπέρασμα.

Το βασικό σενάριο της BofA δεν περιλαμβάνει τη νίκη της Le Pen, ωστόσο, αν κερδίσει, οι αγορές θα αποτιμήσουν την διάλυση της Ευρωζώνης άμεσα, αντί να περιμένουν ένα δημοψήφισμα της Γαλλίας για το ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το ευρώ θα μπορούσε ενισχυθεί ελαφρώς εάν Le Pen χάσει τις εκλογές, ωστόσο θα αποδυναμώσει έντονα αν τις κερδίζει. Οι κίνδυνοι είναι πολύ ασύμμετρα και έτσι η BofA προτιμά να παραμείνει short στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου πριν από τις γαλλικές εκλογές, σύμφωνα με το capital.gr.

Η BofA προειδοποιεί επίσης, η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη στη σημερινή της μορφή, αλλά αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν πολύ υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα από ότι το 2012, όταν ο Draghi παρενέβη για να τις σώσει. Το τέλος του QE της ΕΚΤ το επόμενο έτος θα οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο ευρώ και σε υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθιστώντας τη δυναμική του χρέους της περιφέρειας, ακόμη και πιο προκλητική. Η επόμενη ύφεση θα φέρει το χρέος της περιφέρειας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή είναι επίσης υψηλοί, με το κίνημα των “Πέντε Αστέρων” στην Ιταλία να βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Σε γενικές γραμμές, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της, αν η οικονομική απόκλιση μεταξύ των μελών της συνεχιστεί.

Πάντως η έκθεση καταλήγει πως, η κωλυσιεργία μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια, πριν αρχίσουν οι αγορές να ανησυχούν για την διάλυση της Ευρωζώνης, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να αναγκάσει τις αρχές της περιοχής να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να κινηθούν προς μια πιο “στενή” Ένωση…

.
.
.
1069.GR