Πάνω από 2.700 είναι οι τραυματίες και τουλάχιστον 8 οι νεκροί από τις ταυτόχρονες εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν μέλη και εργαζόμενοι της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Την ενημέρωση έκανε ο υπουργός Υγείας της χώρας, την ώρα που στους δρόμους επικρατεί πανικός καθώς οι τραυματίες προσπαθούν να φτάσουν στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία του Λιβάνου.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα 8χρονο κορίτσι ενώ από τους χιλιάδες τραυματίες οι 200 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι εκρήξεις έγιναν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της χώρας και 100 νοσοκομεία έχουν δεχτεί τραυματίες.
Τα νοσοκομεία στο νότο τμήμα της χώρας έχουν υπερβεί τη χωρητικότητά τους και το υπουργείο εργάζεται για τη μεταφορά τραυματιών σε εγκαταστάσεις σε άλλα σημεία.
Προσοχή σκληρές εικόνες
Η πλειοψηφία των τραυματισμών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι είτε στο πρόσωπο είτε στα χέρια – και σε ορισμένες περιπτώσεις, στην κοιλιά, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.
Η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή είπε ότι διεξάγει έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν τις εκρήξεις και υπογράμμισε ότι η οργάνωση είναι σε «υψηλή ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τον λαό του Λιβάνου».
Ωστόσο το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο της οργάνωσης ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι προκάλεσε τις εκρήξεις.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν τραυματίστηκε.
Το Ισραήλ δεν έχει προβεί ακόμα σε κανένα σχόλιο, ωστόσο ευρέως εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Οι εκρήξεις ήρθαν κάποιες ώρες μετά την «προειδοποίηση» των ΗΠΑ σε Ισραηλινούς αξιωματούχους να μην κλιμακώσουν τον πόλεμο στον Λίβανο.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η πρωτοφανής αυτή επίθεση έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τον κόσμο στον Λίβανο και να πιέσει τη Χεζμπολάχ, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλα κενά στην ασφάλειά της.
«Πρόκειται για χιλιάδες απόπειρες δολοφονίας ταυτόχρονα που συνέβησαν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι τεράστιος. Θα επηρεάσει τη Χεζμπολάχ», δήλωσε στο AJ ο Ναβάρ Σαμπάν, αναλυτής ζητημάτων ασφαλείας.
Πριν λίγους μήνες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει τα μέλη της οργάνωσης, ειδικά αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Λιβάνου, να μη χρησιμοποιούν smartphones καθώς Ισραήλ έχει την τεχνολογία να διεισδύσει και να διαπεράσει αυτές τις συσκευές.
Ωστόσο η επίθεση τώρα δείχνει ότι τα κενά στην οργάνωση δεν μπόρεσαν να καλυφθούν παρά το γεγονός ότι υπήρχε η υποψία ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να παιδεύσει συσκευές επικοινωνίας.
Με τη Μέση Ανατολή να είναι καζάνι που βράζει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το νέο επεισόδιο προκαλεί νέες ανησυχίες για κλιμάκωση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρθρογράφος της ισραηλινής Haaretz, Αμίρ Ορέν, είπε ότι ελπίζει ότι το επεισόδιο αυτό να είναι ένα «υποκατάστατο χερσαίου ελιγμού» και όχι προαναγγελία ευρύτερου πολέμου από το Ισραήλ.
«Ούτε ένας Ισραηλινός όμηρος» και «ούτε ένας Ισραηλινός κάτοικος επιστρέφει στα σπίτια του στο βορρά μετά τις εκρήξεις των βομβητών», πρόσθεσε μιλώντας στο AJ.
ΠΗΓΗ in.gr