Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς
– Το Ισραήλ ενέκρινε το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
– Η εκεχειρία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τα ξημερώματα του Σαββάτου.
– Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συμφωνία «κομβική εξέλιξη» και ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και τον γαμπρό του Τράμπα, Τζάρεντ Κούσνερ, που παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.
– Οι ΗΠΑ κινητοποιούν περίπου 200 Αμερικανούς στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να συντονίσουν μια πολυεθνική δύναμη που θα επιβλέπει την τήρηση της εκεχειρίας.
– Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν «τη Δευτέρα ή την Τρίτη».
– Εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, η πρώτη φάση της συμφωνίας προβλέπει επίσης την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, την έναρξη απόσυρσης ισραηλινών στρατευμάτων από τμήματα της Γάζας και την είσοδο εκατοντάδων φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας καθημερινά στη Λωρίδα.
ΠΗΓΗ protothema.gr

