Ελληνική Πολιτική Επικαιρότητα

Ελληνικό, Fraport, Eldorado: Τρίζει το GRinvest, πριν ακόμα ξεκινήσει!

Ελληνικό, Fraport, Eldorado: Τρίζει το GRinvest, πριν ακόμα ξεκινήσει!

Υποβαθμίζουν την αντίδραση της εταιρίας

Αντιπερισπασμό για την κοινή γνώμη αναζητούν στο Μαξίμου που τα βάζουν με τον… Άδωνι – Επιχείρηση «διαφυγής» στην συνάντηση κορυφής με την ιταλική αντιπροσωπεία αύριο στην Κέρκυρα

Παλινωδίες, αναδιπλώσεις, καθυστερήσεις και κόντρες για επενδύσεις, που εξελίσσονται ή είναι να ξεκινήσουν στη χώρα μας, απειλούν το περίφημο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα – το περίφημο GRinvest!

Η αναβολή επ’ αόριστον της απόφασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό, που θέτει εν αμφιβόλων όλο το πρότζεκτ, η επίθεση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη κατά της Fraport για καθυστέρηση των μεγάλων έργων που πρέπει να κάνει στα περιφερειακά αεροδρόμια, με βάση τη συμφωνία παραχώρησης (και την εταιρία να απαντά αμέσως), αλλά και η υπόθεση με την Eldorado, έχουν προκαλέσει μία τεράστια αναταραχή, που απειλεί το ειδυλλιακό κλίμα, το οποίο θέλησε να εμφανίζει η κυβέρνηση σχετικά με τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Αν και οι υποθέσεις αυτές δεν είναι ίδιες, προκύπτει το ερώτημα εάν πρόκειται απλώς για λάθος χειρισμούς ή για μία δομική αδυναμία (ή και απροθυμία τελικά) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις και τη δραστηριότητα ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας.

Προσπαθούν να πείσουν ότι «όλα καλά»

Να… φύγει γρήγορα από την υπόθεση Eldorado, που απειλεί να χαλάσει το όραμα του GRinvest, προσπαθεί η κυβέρνηση, καθώς οι αρνητικές διεθνείς διαστάσεις, που έλαβε το όλο θέμα, ενοχλούν το Μέγαρο Μαξίμου, έστω κι αν η κόντρα με την Ελληνικός Χρυσός είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή.

Μία ανάρτηση μάλιστα του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, που έγινε μάλλον με τη λογική του πολιτικού τρολαρίσματος, καθώς παρουσίαζε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λέει όσα είχε πει νωρίτερα ο στενός του σύμβουλος Νίκος Καρανίκας (με το περιβόητο «στα τσακίδια» για την Eldorado), προκάλεσε δυσανάλογη αντίδραση από το Μαξίμου, που έδειξε υπερβολική αντίδραση για να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλο πεδίο. Το Μαξίμου κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι προκαλεί ζημιά στη χώρα και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον καθαιρέσει από αντιπρόεδρο της! Η στάση αυτή σχολιάστηκε από τον κ. Γεωργιάδη ως παραδοχή της κυβέρνησης, πως δηλώσεις σαν αυτές του κ. Καρανίκα κάνουν κακό στη χώρα.

Ανεξάρτητα από τις αντιπαραθέσεις αυτές, το θέμα με την Eldorado έχει προκαλέσει αναταραχή, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να καθησυχάσει στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι παραμένει προσηλωμένη στο κυνήγι των επενδύσεων. Η γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στην εταιρία είναι ότι πρέπει να λυθούν οι διαφορές μέσω της διαιτησίας και κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται σχεδόν βέβαια ότι η Eldorado δεν έχει σκοπό να υλοποιήσει τις απειλές της ότι θα φύγει από την Ελλάδα, παρά μόνο εκβιάζει για να πετύχει ευνοϊκή αντιμετώπιση των αιτημάτων της.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει στο αφήγημα του… φιλικού ανοίγματος προς τους επενδυτές. Και μάλιστα να αξιοποιήσει την ελληνο-ιταλική συνάντηση που θα γίνει αύριο Πέμπτη στην Κέρκυρα με επίκεντρο τη συνεργασία των δύο χωρών στο μέτωπο των επενδύσεων και με κύριο στόχο την δραστηριοποίηση ιταλικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας.

Η συνάντηση θα είναι σε επίπεδο κορυφής, αφού θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ιταλός ομολογός του Πάολο Τζεντιλόνι, έχοντας ο καθένας έξι υπουργούς στο πλευρό του.

Μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, οι συνομιλίες Τσίπρα – Τζεντιλόνι είναι ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση κλίματος συνεργασιών και μάλιστα στον ευρωπαϊκό νότο.

Μάλιστα ενόψει και της συνάντησης αυτής, η κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει και τα τελευταία θέματα για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρία Ferrovie dello Stato Italiane.

Με ένα άρθρο διαγράφηκαν χρέη χρεών συνολικού ύψους 692.161.809,27 ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, σε εφαρμογή και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών.

Υπολογίζεται ότι στην Κέρκυρα θα συζητηθούν και θέματα όπως η ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες.

 

 

1069.gr