Ελληνική Βιομηχανία Επικαιρότητα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νίκη της ελληνικής Uni-pharma επί της Bayer

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νίκη της ελληνικής Uni-pharma επί της Bayer

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει τη Uni-pharma, φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, να χρησιμοποιεί στη συσκευασία της το χρωματικό συνδυασμό πράσινο και λευκό για το σκεύασμα Salospir.

Η Bayer είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για προσβολή της φήμης της συσκευασίας της ασπιρίνης, από τη συσκευασία του Salospir (τα δύο σκευάσματα περιέχουν την ίδια δραστική ουσία), υποστηρίζοντας ότι φέρει παρόμοιους χρωματικούς συνδυασμούς (λευκό και άσπρο).

Εντούτοις, σύμφωνα με την απόφαση της 24ηςΟκτωβρίου, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι οι καταναλωτές δεν είναι πιθανό να συγχέονται από τη συσκευασία των διακριτών εμπορικών σημάτων ασπιρίνης της Bayer και Salospir της Uni-pharma για τις συσκευασίες. Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά το Bloomberg, «η Bayer AG δεν κατάφερε να πείσει ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο ότι ένας Έλληνας ανταγωνιστής παραβίασε τα δικαιώματά του ως προς τα εμπορικά σήματα χρησιμοποιώντας ένα μοτίβο κυματοειδούς πράσινης και λευκής λωρίδας στη συσκευασία του».

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νίκη της ελληνικής Uni-pharma επί της Bayer«Το πράσινο και λευκό χρώμα είναι συνηθισμένο στη φαρμακευτική βιομηχανία», ανέφερε το δικαστήριο, σημειώνοντας ακόμη: «Επιπλέον, οι αγοραστές είναι πιο πιθανό να βασίζονται σε ονόματα προϊόντων…».

Να θυμίσουμε, ότι ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει και η ελληνική δικαιοσύνη πριν από περίπου τρία χρόνια. Το Πρωτοδικείο Αθηνών (απ. 270/2015) είχε απορρίψει την αγωγή της Bayer με το σκεπτικό ότι οι λεκτικοί όροι Aspirin και Salospir είναι αρκετά διαφορετικοί, ώστε να αναιρούν οποιαδήποτε ομοιότητα των χρωματικών αποχρώσεων.

Η Uni-pharma, φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), δημιουργήθηκε από τον φαρμακοποιό Κλέωνα Τσέτη δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1963. Εξάγει σε 53 χώρες, ενώ κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου, βρίσκονται ακόμη η φαρμακοβιομηχανία InterMed και η Pharmabelle, εμπορική εταιρεία με έδρα την Κύπρο.