Ελλάδα Επικαιρότητα

Φωτιά στην Πάρνηθα: Ριπές ανέμων που ξεπερνούν τα 100 χλμ την ώρα στην περιοχή, αυξάνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Φωτιά έχει ξεσπάσει στην Πάρνηθα στην περιοχή Κατσιμίδι το μεσημέρι του Σαββάτου (29/06/2024) και κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων για την φωτιά στην Πάρνηθα στην περιοχή Κατσιμίδι ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 106 πυροσβέστες, 4 τμήματα πεζοπόρων, 35 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή που έχει ξεσπάσει η φωτιά στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετραμε ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αυτή την ώρα έχει κατεύθυνση προς Βαρυμπόμπη.

Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Μαρτυρίες κατοίκων που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της φωτιάς στην Πάρνηθα, ανέφεραν ότι η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη σε πυλώνα υψηλής τάσης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με πηγές του ΔΕΔΔΗΕδεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι τώρα που να δείχνει ότι το πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα ξεκίνησε από έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ.

Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Η φωτιά είναι ορατή από μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη, που μίλησε στο ΕΡΤNews, έχει κατεύθυνση προς τη Βαρυμπόμπη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς

Λόγω της εκδήλωσης της φωτιάς στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές:

– Επαρχιακή οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου

– Ιπποκράτους και Λεωφόρος Τυρταίου

– Τατοΐου και Χλόης

– Κόμβο της Μαλακάσας στο ύψος της Σφενδάλη

– Επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας

Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Σε απόλυτη ετοιμότητα έχει τεθεί στο σύνολό του ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην τοποθεσία Κατσιμίδι στην Πάρνηθα

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διάθεση 10 υδροφόρων οχημάτων, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο.

ΠΗΓΗ newsit.gr