Επικαιρότητα Κόσμος

Γαλλία: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Ένα σχέδιο επίθεσης «ισλαμιστικής έμπνευσης» με στόχο τους αγώνες ποδοσφαίρου που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αποτράπηκε στο Σεντ Ετιέν, στην κεντροανατολική Γαλλία, από τις υπηρεσίες ασφαλείας που συνέλαβαν έναν νεαρό Τσετσένο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στις 22 Μαΐου 2024, η γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας (DGSI) προχώρησε στο Σεντ Ετιέν στη σύλληψη ενός Τσετσένου υπηκόου, 18 ετών, που φέρεται ότι ήθελε να διαπράξει επίθεση ισλαμιστικής έμπνευσης στο γαλλικό έδαφος», ανέφερε το υπουργείο.

Αναδημοσιεύοντας την είδηση στην πλατφόρμα Χ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών είναι «πλήρως κινητοποιημένοι για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του γαλλικού λαού».

Η τρίτη επίθεση που αποτρέπεται από τις αρχές του 2024
Σημειώνεται ότι αυτή είναι «η πρώτη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους.

Όσον αφορά τον νεαρό Τσετσένο, «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι προετοίμαζε ενεργά μια επίθεση στο στάδιο Ζοφρουά Γκισάρ (Σεντ Ετιέν) με την ευκαιρία των αγώνων που θα διεξαχθούν εκεί» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο 18χρονος ήθελε να επιτεθεί στους θεατές, στις δυνάμεις ασφαλείας και «να πεθάνει ως μάρτυρας».

Το BFMTV μεταδίδει ότι ο νεαρός, που έφτασε στη Γαλλία με τους γονείς του το 2023, συνελήφθη στο σπίτι του, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκε.


Πηγές του γαλλικού μέσου δηλώνουν ότι ο 18χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες περί σχεδιαζόμενης επίθεσης, αναγνώρισε ωστόσο «συζητήσεις» σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησε η αστυνομία, οι αρχές βρήκαν σε έναν υπολογιστή μια φωτογραφία του σταδίου της Σεντ Ετιέν, ενώ στο τηλέφωνό του βρέθηκαν επίσης βίντεο του σταδίου.

ΠΗΓΗ in.gr