Επικαιρότητα Ναυτικό

Η Ελλάδα παίρνει φρεγάτες FREMM ως ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των Belh@ra & 18 Rafale

Η Ελλάδα παίρνει φρεγάτες FREMM ως ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των Belh@ra & 18 Rafale

Γαλλικά ΜΜΕ αλλά και η ΕΡΤ επιβεβαιώνουν το αποκλειστικό ρεπορτάζ του pronews.gr, καθώς τις τελευταίες ώρες, κάνουν λόγο για δανεισμό δύο  φρεγατών FREMM στην Ελλάδα από την Γαλλία, ως ενδιάμεση λύση μέχρι να ναυπηγηθούν οι Belh@ra.

Στη 1/9 γράφαμε: «Το θέμα της FREMM φαίνεται να επανέρχεται με την έννοια της παραχώρησης ενός ή δύο (το πολύ) πλοίων με καθεστώς εκμίσθωσης από τις τέσσερις πρώτες γαλλικές φρεγάτες με εκτοξευτές A43 και Α70. 

Πάλι με τη λογική της άμεσης ανάγκης για ένα «ενδιάμεσο» σκάφος η FREMM φαίνεται να αποκτά προβάδισμα έναντι της Belh@rra η οποία μάλλον «βυθίζεται» (προς το παρόν) εξαιτίας του μεγάλου χρόνου παράδοσης».

Το ζήτημα φαίνεται ότι συζητήθηκε στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Η Ελλάδα παίρνει φρεγάτες FREMM ως ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των Belh@ra & 18 RafaleΠρόκειται για τις δύο γαλλικές φρεγάτες FREMM DA (ίδιες με τις FREMM αλλά με πιο σύγχρονο ραντάρ) , που ναυπηγήθηκαν αντιστοίχως ως «Αλσατία» και «Λωρένη» το 2019. Αυτή τη στιγμή, οι φρεγάτες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής

Εξαιρετικές επιδόσεις φαίνεται ότι έχουν και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο. Παράλληλα, διαθέτουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνει τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.

Παράλληλα στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας βρίσκεται η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για τα 18 Rafale για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα. Επίσης, συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η φρεγάτα «Αλσατία»

Η Ελλάδα παίρνει φρεγάτες FREMM ως ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των Belh@ra & 18 Rafale