Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Η Ελλάδα πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο

Η Ελλάδα πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο

Ο υποναύαρχος, Στέλιος Φενέκος, μίλησε στον τον ΘΕΜΑ 104,6 για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, δεν τον ξάφνιασε η νέα κλιμάκωση, αντιθέτως ήταν κάτι που περίμενε και ο ίδιος, αλλά και το στρατιωτικό επιτελείο όπως είπε. Σημείωσε ότι αυτή τη φορά, το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει τις έρευνες το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, όπου είναι η κόκκινη γραμμή για την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει η Αθήνα, να κηρύξει τα 12 μίλια πριν γίνει παράβαση. Ενώ, όπως είπε, αν συνεχιστεί η «πολεμική» ρητορική, για το αν θα βουλιάξει ο ελληνικός στρατός το Oruc Reis, θα πρέπει είτε να το κάνει είτε να σταματήσει αυτή η ρητορική. Τόνισε όμως, ότι αυτή η περίπτωση είναι casus belli για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, ο Τούρκος πρόεδρος, θέλει να συμμετάσχει στην πολυμερή συζήτηση καθώς θέλει να έχει λόγο η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη χλιαρή στάση που ενδεχομένως κρατάει για το θέμα αυτό, σημείωσε ότι αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση της Ευρώπης, τροφοδοτεί την Άγκυρα να συνεχίσει τις παραβατικότητες.