Επικαιρότητα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το άβατο στο Άγιο Όρος, οι γάμοι ομοφυλοφίλων και αυτό που λαχταράει

Χανιά: Συνελήφθη γαμπρός μετά από γάμο στον Πλατανιά – Οι μπαλωθιές και ο τραυματισμός από αδέσποτη σφαίρα

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα” έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραμονές της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Η Δημοκρατία είναι μία συνεχής διεκδίκηση» είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας ότι «παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η δημοκρατία στην Ελλάδα έμεινε αλώβητη, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας λειτούργησαν και η κοινωνία επέδειξε ανοχή».

Όσον αφορά στο μέλλον, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό που την απασχολεί είναι η θητεία που διανύει και το πώς θα εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά της. «Δεν είμαι δέσμια της “καρέκλας”. Το νιώθω βαθιά αυτό και μου εξασφαλίζει μια αίσθηση ελευθερίας.

Η συνέντευξη δόθηκε στο σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ένα τραπέζι γεμάτο βιβλία. Ωστόσο, όπως η ίδια παραδέχεται, δεν έχει τον χρόνο να τα διαβάσει. «Επειδή λατρεύω τη λογοτεχνία, από παιδί έχω στο σπίτι γύρω μου – δείτε!- στοίβες από βιβλία. Θα πάω διακοπές στο νησί με ένα σακίδιο τεράστιο», λέει.

Το διάβασμα είναι μία από τις συνήθειες που αναγκάστηκε να περιορίσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι όμως η μόνη. «Μια αυθόρμητη βόλτα είναι αυτό που λαχταράω – γιατί η κάθε μου κίνηση τώρα απαιτεί μεγάλη οργάνωση. Ο χρόνος μου είναι πραγματικά, πολύ περιορισμένος», λέει.

Για την παράδοση και τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει δηλώσει ότι σέβεται την παράδοση. Κληθείσα να σχολιάσει την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, είπε:  «Η παράδοση είναι συνεκτικός ιστός για μία κοινωνία και δημιουργεί μια κοινότητα συναισθήματος, γύρω από κοινές αξίες και συνήθειες. Όμως οι κοινωνίες εξελίσσονται, είναι δυναμικοί οργανισμοί. Την εξέλιξη αυτή της κοινωνίας, την πρόοδό της και τη συμπερίληψη απαιτεί ο σεβασμός στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και στις υπαρξιακές επιλογές της».

Για την Εκκλησία και το άβατο στο Άγιο Όρος

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στην Ελλάδα γυναίκες ιερείς, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε: «Πρόκειται για ζήτημα εσωτερικό της Εκκλησίας και δεν αφορά την Πολιτεία», λέει, προσθέτοντας όμως με νόημα: Είναι βέβαια σημαντικό και η Εκκλησία να παρακολουθεί τις κοινωνικές εξελίξεις. Κατά το δυνατόν».

Όσον αφορά στο άβατο του Αγίου Όρους: «Επειδή το ζήτημα τίθεται στη βάση του δικαιώματος πρόσβασης στις γυναίκες, εκτός από το γεγονός ότι το Άγιο όρος ακολουθεί μια παράδοση περισσότερων από χιλίων χρόνων, άποψή μου είναι ότι πολύ σημαντικότερο ζήτημα είναι εκείνο των καθημερινών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών», λέει, προσθέτοντας όμως ότι είναι πιο σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα έμφυλης βίας και η μη αναγνώριση των γυναικών στον εργασιακό χώρο σύμφωνα με την αξία τους.

Όταν όμως ρωτήθηκε για το εάν θα πρέπει να… αναθεωρηθεί η βιβλική ιστορία με την Εύα που παρασύρει τον Αδάμ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να απαντήσει. Αντίθετα, πήγε στην κουζίνα και έφερε από ένα ποτηράκι τσίπουρο. «Δώρο του Αρχιεπισκόπου», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι έχει πολύ καλές σχέσεις μαζί του.

Η ρουτίνα και το… πλυντήριο

Όπως αναφέρει στη συνέντευξη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θεωρεί σημαντικό να διατηρεί μικρές καθημερινές συνήθειες. Μάλιστα, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Αγγέλα Καστρινάκη, αποκάλυψε ότι όταν συζητούσαν για τη συνέντευξη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ξεκαθάρισε ότι τα Σαββατοκύριακα τα κρατά όσο γίνεται για τον εαυτό της. «Για να βάζω και κανένα πλυντήριο», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι παράγοντας ισορροπίας οι μικρές καθημερινές συνήθειες, η φροντίδα του σπιτιού, ένα μαγείρεμα, τα λουλούδια στη βεράντα, είναι ρουτίνες της καθημερινότητας που λειτουργούν ως τρόποι αποσυμπίεσης από τα καθήκοντα και τον ρυθμό της ζημίας σήμερα», επισήμανε και διευκρίνισε ότι ελπίζει να μην δώσει ποτέ άλλη εικόνα από αυτή του κανονικού ανθρώπου.

Στο μπαλκόνι της έχει κυρίως πρασινάδες και πλέον απέκτησε και μπιγκόνιες. Όταν της ζήτησαν να φωτογραφηθεί πλάι σε αυτές, διαμαρτυρήθηκε: «Μα να είμαι άβαφη;», είπε. Πάντως δέχθηκε να βγάλει τη φωτογραφία, χαμογελώντας και εξήγησε: «Όταν δεν χαμογελάω, μοιάζω πολύ αυστηρή».

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”