Ελλάδα Επικαιρότητα Υγεία

Κορονοϊός: Ραγδαία αποκλιμάκωση στα κρούσματα – Τα ενθαρρυντικά στοιχεία

Κορονοϊός: Ραγδαία αποκλιμάκωση στα κρούσματα – Τα ενθαρρυντικά στοιχεία

Οι δύο πρώτες εβδομάδες του 2022 συμπληρώθηκαν σήμερα (14.01.2022), με τα στοιχεία για τον κορονοϊό να είναι ενθαρρυντικά. Κι αυτό, διότι τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν ραγδαία αποκλιμάκωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 4 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 50.126 μολύνσεις και μέσα σε οχτώ ημέρες μειώθηκαν κατά 50% και από εκεί και πέρα σταθεροποιήθηκαν κοντά στις 20.000.

Ημερομηνία Κρούσματα
4 Ιανουαρίου 50.126
5 Ιανουαρίου 43.386
8 Ιανουαρίου 37.676
12 Ιανουαρίου 24.246
13 Ιανουαρίου 20.000
14 Ιανουαρίου 19.772
Ακόμα ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ο μέσος όρος παραμονής στα νοσοκομεία ασθενών με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι πέντε ημέρες, δηλαδή πολύ μικρότερος από τις προηγούμενες νοσηλείες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τόνισε πως έχουμε μία γρήγορη αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που φαίνεται και στην καθημερινή επιδημιολογική αναφορά.

Ανέφερε ότι «στο άνοιγμα των σχολείων είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί. Είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση, μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά «Δέλτα» η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της».

Επίσης ανέφερε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της «Δέλτα» και επίσης όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της «Δέλτα».

Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.

Η «Δέλτα» συμβάλλει στις σοβαρές νοσηλείες αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων σε σύγκριση με την «Όμικρον».

ΠΗΓΗ newsit.gr