Βουλή Επικαιρότητα

Live Βουλή: Η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Live Βουλή: Η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης η συζήτηση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας στη Βουλή

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα τη συζήτηση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Μητσοτάκη

– Η Ελλάδα του 2021 δεν είναι η ίδια με το 2015. Έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στην άμυνα.

– Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία είναι κακή. Με βάση όμως τη συμφωνία στο άρθρο 31 λέει ότι μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Πρέπει οι Έλληνες, οι Γάλλοι αλλά και οι Τούρκοι που δεν χαίρονται για τη συμφωνία, τι θα κάνετε.

– Φυλάσσουμε τα σύνορά μας. Έχουν μειωθεί οι ροές, φυλάσσουμε τα σύνορά μας όπως δείξαμε στον Εβρο. Ναι λοιπόν, αλλάζουμε το αμυντικό δόγμα και το δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Αν το δόγμα σας ήταν να επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο αλλά να μην κάνουμε κάτι επί του πεδίου, τότε ναι το αλλάζουμε. Για αυτό κάναμε όλες τις συμφωνίες και με Αίγυπτο και με Ιταλία αλλά και αυτή με τη Γαλλία για την αμυντική μας ενίσχυση. Αν το δόγμα μας είναι να είχαμε υπουργού Άμυνας τον Καμμένο, τότε το αλλάζουμε. Απλά κάντε τη σύγκριση ανάμεσα σε υπουργό Άμυνας και Εξωτερικών της δικής μας κυβέρνησης και της δικής σας.

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του επισήμανε ότι η ψήφιση της συμφωνίας θα σημαίνει θωράκιση της πατρίδας μας στη Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρόκειται για μια συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί συμφωνίας που είναι ετεροβαρής υπογράμμισε ότι προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στα της συνδρομής σε περίπτωση που επιτεθεί κάποιος ένα τα δύο κράτη.

Παράλληλα το κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν εντονότατο με τον πρωθυπουργό να στρέφεται ευθέως εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τη συμφωνία αναφέροντας ότι «όποιος αμφισβητεί την αγορά των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων» ενώ οι δύο αρχηγοί αντάλλαξαν φαρμακερές ατάκες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «αγοράζετε φρεγάτες, σαν να αγοράζετε γραβάτες».

Παρακολουθήστε ζωντανά τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη