Επικαιρότητα Εργασία

ΟΑΕΔ: 25.000 νέες θέσεις εργασίας – «Αντιστροφή μέτρηση» για την προκήρυξη

ΟΑΕΔ: Λήγει 31 Μαρτίου η προθεσμία για ρύθμιση οφειλών για δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ

Ποιο θα είναι το ποσό του μισθού – Πόσους μήνες θα απασχοληθούν οι ωφελούμενοι

Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και η δημοσιοποίηση της προκήρυξης για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, για 8 μήνες, σε δήμους και περιφέρειες της χώρας, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας και υπηρεσίες των υπουργείων, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο αυτό πρόγραμμα, ενώ λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, το υπουργείο Εργασίας μετά και τις εισηγήσεις των δήμων και των περιφερειών, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατανομή των θέσεων, με ειδική μέριμνα για τους δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αλλά και για αυτούς που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.

Άλλωστε, οι θέσεις του νέου προγράμματος θα είναι μειωμένες κατά 32% σε σχέση με το προηγούμενο, που αφορούσε 36.500 και έληξε το καλοκαίρι.

Ο προϋπολογισμός του φετινού προγράμματος ανέρχεται σε 188.645.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 38 εκατ. ευρώ εθνικούς πόρους.

Η διαδικασία κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης με χρήση των γνωστών επιταγών (voucher). Το πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης θα έχει συνολική διάρκεια 150 ώρες. Με την ολοκλήρωσή του θα παρέχεται και η σχετική πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν.

Η απασχόληση για τους ωφελούμενους θα είναι οκτάμηνης διάρκειας

Η απασχόληση για τους ωφελούμενους θα είναι οκτάμηνης διάρκειας και οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν, θα λάβουν αποδοχές που θα είναι ίσες με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά για το τρέχον έτος).

Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει να μην έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχο πρόγραμμα τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο του ΟΑΕΔ και να ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις εξής κατηγορίες:

  • Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
  • Μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι στο ίδιο μητρώο.
  • Μακροχρόνια άνεργοι.
  • Πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.
  • Είναι ηλικίας άνω των 29 ετών.
  • Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Για την τελική επιλογή των ωφελούμενων θα υπάρχει μοριοδότηση, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της ανεργίας του ίδιου του ανέργου ή της συζύγου του, το ποσοστό αναπηρίας, αν υπάρχει, και το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα, οικογενειακό ή ατομικό. Πρόσθετα μόρια θα δίνονται ανάλογα με την ηλικία του αιτούντος και φυσικά, σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών του. Επιπλέον μόρια θα παρέχονται στην περίπτωση που ο αιτών λαμβάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και εάν είναι γονέας προστατευόμενου μέλους ΑμεΑ.