Να κλείσει κάθε παραθυράκι «παράτυπης απόλυσης» από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου -που παρατείνεται μέχρι τις 28/8/201- όπως συνέβη στην περίπτωση Φλώρου, επιχειρεί η κυβέρνηση.
Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Μιχάλης Καλογήρου, αυστηροποιεί τις διατάξεις για την αποφυλάκιση κρατουμένων υπό όρους, δίνοντας τη δυνατότητα στο δικαστικό συμβούλιο που την χορήγησε να την ανακαλέσει οποτεδήποτε αν αποδειχθεί ότι βασίστηκε σε ψευδή στοιχεία ή πλαστό έγγραφο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης που παρέτεινε κατά ένα έτος την ισχύ του νόμου ορίζονται νέα δεδομένα για τις περιπτώσεις που γίνεται χρήση πλαστών εγγράφωναπό τους κρατουμένους προκειμένου να αποφυλακιστούν.
Επί της ουσίας, ρυθμίζεται η περίπτωση που έχουν παρέλθει οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων όταν παρατηρηθεί φαινόμενο πλαστογραφίας από κρατούμενο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αριστείδη Φλώρου της Energa. Η ρύθμιση αφορά και στις περιπτώσεις στις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί υπό όρους απόλυση κατά την δημοσίευση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
Παράλληλα, παρατείνονται οι αποσυμφορητικές διατάξεις στα σωφρονιστικά ιδρύματα για λόγους υγείας και ειδικότερα αναπηρίας από 67% και άνω.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην αντιπαράθεση που είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και από δικαστές και εισαγγελείς.

