Ελληνική Δικαιοσύνη Επικαιρότητα

Ποιους πρότεινε η Διάσκεψη των Προέδρων για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ

Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Αθανάσιο Ράντο και τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ.

Της γνωμοδότησης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προηγήθηκε ακρόαση έξι αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Αθανάσιος Ράντος θα μπορούσε να είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ, αφού είναι από τους αρχαιότερους στην επετηρίδα και πρόκειται για πρόσωπο εξαιρετικά δημοφιλές στο δικαστικό και το νομικό κόσμο. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι ο δικαστής που είχε στοχοποιηθεί την περίοδο που το ανώτατο δικαστήριο έκρινε το νόμο του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο νόμος είχε κριθεί αντισυνταγματικός από την πλειοψηφία, ενώ ο κ. Ράντος φέρεται να ήταν από εκείνους που τον έκριναν ως αντισυνταγματικό. Θεωρείται από τους εξαιρετικά καταρτισμένους δικαστές του ΣτΕ, στις αγορεύσεις του οποίου συγκεντρώνεται πλήθος νομικών.

Στους δικαστικούς κύκλους είναι γνωστός ως ένα από τα τρία «Ρ» (σ.σ.: Αθανάσιος Ράντος, Σωτήρης Ρίζος και Νίκος Ρόζος), δηλαδή τους αυστηρούς δικαστές του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ που ασχολείται με το περιβάλλον και τα δημόσια έργα.

Σημαντική πορεία έχει και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που έγινε γνωστή και από τη συμμετοχή της στο Ειδικό Δικαστήριο εις βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, πριν από 28 χρόνια στην ίδια θέση βρισκόταν ο πατέρας της (έχει φύγει από τη ζωή), ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος τότε συμμετείχε ως μέλος στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε μετά τις σπουδές της να δικηγορήσει για δύο χρόνια στην Αθήνα, πριν επιλέξει τελικά το 1982 το δικαστικό σώμα. Στο βαθμό της συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Αύγουστο του 2000 με το μεγαλύτερο μέρος της δικαστικής της σταδιοδρομίας να διαμορφώνεται στο «οικολογικό» Ε’ Τμήμα.

Ηταν εισηγήτρια σε μεγάλες υποθέσεις, όπως στην τακτοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς αλλά και στην υπόθεση στις Σκουριές. Πρόσφατα απασχόλησε με την παραίτησή της από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, καταγγέλλοντας την Ενωση ότι στην ανακοίνωσή της για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών υιοθέτησε πλήρως την προηγηθείσα ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου, και άρα μετετράπη «σε γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια είχε ζητήσει την εξαίρεσή της από παλαιότερη συνεδρίαση του ΣτΕ, που συζητούσε τις προσφυγές κατά του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών, καθώς πρόσωπο του στενού της περιβάλλοντος είχε αναλάβει την προσφυγή της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του νόμου Παππά.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το όνομα της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, που είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τη «βουτιά» για την ανάδειξή της στη θέση της αντιπροέδρου, αλλά και της εκτίμησης που φέρεται να έχει στο πρόσωπό της η κ. Βασιλική Θάνου, προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Η κ. Χρυσικοπούλου γεννήθηκε το 1958 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1985, ενώ προήχθη στη θέση του συμβούλου Επικρατείας τον Ιούνιο του 2007 και ήταν μέλος της σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ που αποφάσισε για τις τηλεοπτικές άδειες. Βρέθηκε στην πλευρά… της μειοψηφίας, που ήθελε το νόμο Παππά συνταγματικό.