Ενοπλες Συγκρούσεις Επικαιρότητα

Πόρισμα για την επίθεση με χημικά στην Α.Γούτα: «Δεν έγινε καμία χρήση αερίου σαρίν»

Πόρισμα για την επίθεση με χημικά στην Α.Γούτα: «Δεν έγινε καμία χρήση αερίου σαρίν»

Ένα ακόμα ψέμα όπως και χιλιάδες άλλα ψέματα καταρρίφθηκε από την έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ο οποίος δεν βρήκε αποδείξεις ότι έγινε χρήση νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν κατά την επίθεση που σημειώθηκε τον Απρίλιο στην πόλη Ντούμα στην ανατολική Γούτα της Συρίας

Η χρήση αερίου Σαρίν υποτίθεται ότι ήταν βασική προπαγάνδα των Αμερικανών και των Δυτικών για να προχωροήσουν σε βομβαρδισμούς εκγαταστάσεων στην Συρία με το πρόσχημα ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά κατά αμάχων.

Βέβαια το ότι η κοινή λογική δεν έβρισκε το κίνητρο του γιατί ένας εκλεγμένος από το 2012 ηγέτης, να κάνει χρήση τέτοιων μέσων κατά αμάχων σε μια μάχη την οποία θα κέρδιζε ολοκληρωτικά εντός ολίγων ημερών, ουδείς στις ΗΠΑ δεν έκανε τον κόπο να το λάβει υπόψην.

Η έρευνα λέει ότι εντοπίστηκαν ίχνη που υποδηλώνουν πως πιθανώς χρησιμοποιήθηκε χλώριο. Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Βρέθηκαν αποθηκευμένες ποσότητες χλωρίου στην Ντου΄μα σε αποθήκες των ισλαμιστών.

Επίσης σημειώνεται ότι διαμέσου Τουρκίας με την χρήση φορτηγών ποσότητες χλωρίου πέρασαν στο έδαφος της Συρίας προς χρήση από ισλαμιστικές οργανώσεις.

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, που εδρεύει στη Χάγη, συνέλεξαν περισσότερα από 100 δείγματα από επτά τοποθεσίες στην Ντούμα, όταν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην πόλη, πολλές εβδομάδες μετά την επίθεση της 7ης Απριλίου.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν εντοπίστηκε καμία οργανοφωσφορική ένωση ή κατάλοιπά της. Εκτός από τα κατάλοιπα εκρηκτικών, βρέθηκαν διάφορα κατάλοιπα χλωρίου», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΑΧΟ που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γιατροί και διασώστες είχαν δηλώσει τότε ότι περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτήν. Τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονταν σε ένα κτίριο, στη στέγη του οποίου έπεσε ένα «βαρελάκι». Οι ειδικοί του ΟΑΧΟ προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν αυτό το «βαρελάκι» και να εξακριβώσουν από πού προερχόταν.

Ως αντίποινα για την επίθεση στην Ντούμα, για την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνες τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία βομβάρδισαν εγκαταστάσεις του συριακού στρατού. Οι ερευνητές του ΟΑΧΟ έφτασαν στη Συρία στις 14 Απριλίου αλλά μπόρεσαν να πάνε στην Ντούμα μία εβδομάδα αργότερα.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι εμποδίζει την πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΑΧΟ, κάτι που η Μόσχα απέρριψε χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους» αυτούς τους ισχυρισμούς. Αντιθέτως, κατηγορεί τους διασώστες της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» ότι σκηνοθέτησαν μια χημική επίθεση στην περιοχή.