Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Ρωσία: Επαναθέρμανση των σχέσεων με τη Γεωργία επιθυμεί ο Πούτιν

Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε το ποσοστό που θα πάρει ο Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

Κατάπληξη προκάλεσε στον πρόεδρο της Ρωσίας, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε ο ίδιος, το γεγονός ότι έγιναν διαδηλώσεις στη Γεωργία εξαιτίας της επανέναρξης των εμπορικών πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μια εβδομάδα μετά την επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων που συνδέουν τη Γεωργία και τη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε χθες πως το Τμπιλίσι και η Μόσχα πρέπει να επιδιώξουν την περαιτέρω αναθέρμανση των σχέσεών τους (φωτογραφία, επάνω, από Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via Reuters).

«Εχουν τρελαθεί»

«Είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε το δικό μας μέρος του δρόμου, λαμβάνουμε μέτρα διευκόλυνσης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι μας», είπε ο κ. Πούτιν αναφερόμενος στη Γεωργία, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ρώσους επιχειρηματίες χθες Παρασκευή, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Παράλληλα ο αρχηγός του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι του προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός πως έγιναν διαδηλώσεις στη Γεωργία εξαιτίας της επανέναρξης των πτήσεων. Ορισμένοι στη χώρα αυτή «έχουν τρελαθεί», πέταξε ο κ. Πούτιν.

Πριν δύο εβδομάδες, η Ρωσία προχώρησε, μάλλον απρόσμενα, στην άρση της προϋπόθεσης για θεωρήσεις διαβατηρίων που έθετε στους γεωργιανούς πολίτες και επέτρεψε στις αεροπορικές εταιρίες της Γεωργίας να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο. Η αεροπορική κίνηση ξανάρχισε την περασμένη εβδομάδα.

Αρκετοί πολίτες της Γεωργίας υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα μέτρα αυτά, καθώς στη Ρωσία ζει μεγάλη γεωργιανή διασπορά, ενώ υπάρχουν πολλές μεικτές οικογένειες. Ομως έγιναν επίσης διαδηλώσεις στο Τμπιλίσι, καθώς μερίδα του πληθυσμού συνεχίζει να τρέφει έντονα αντιρωσικά αισθήματα.

Προεδρικές επικρίσεις

Εξάλλου η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας Σαλώμη Ζουραμπισβίλι επέκρινε με οξύ τόνο τις κινήσεις της κυβέρνησης της χώρας, τονίζοντας πως ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να κατέχει τμήματα της γεωργιανής επικράτειας.

Δεν είναι δυνατό να γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις, τόνισε χθες, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, ευχόμενη ταυτόχρονα επιτυχία στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία χαρακτηρίζονται από εντάσεις για χρόνια, ειδικά μετά τον πόλεμο-αστραπή του 2008. Η ένοπλη σύρραξη εκείνη είχε οδηγήσει στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.

Ως και σήμερα, η Μόσχα υποστηρίζει τις αποσχισθείσες περιφέρειες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και διατηρεί ανεπτυγμένα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.

Η πιο πρόσφατη διαδικασία επιφυλακτικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Τμπιλίσι τερματίστηκε το 2019, όταν ξέσπασαν ταραχές στην άλλοτε σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου μετά την εμφάνιση ρώσου πολιτικού στο γεωργιανό κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ