Αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών
Τα 15+1 ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις – Τα νέα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως θεμελιώνουν την αντίληψη ότι στην υπόθεση έχουν συμβεί πολλά και περίεργα και πρέπει άμεσα να διαλευκανθούν – Στις 13:00 ξεκινά η συζήτηση
Σφοδρή αναμένεται η σημερινή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των βλημάτων που επεχείρησε να πωλήσει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με «ενδιάμεσο» στην Σαουδική Αραβία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά του άμαχου πληθυσμού της Υεμένης.
Η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία προς τον
Πάνο Καμμένο θα λάβει χαρακτήρα προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών, ενώ κατά την διάρκειά της αναμένεται να «εκτονωθεί» με απρόβλεπτες συνέπειες όλη η «καύσιμη ύλη» που συγκεντρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και φώτισαν «σκιώδεις» διαδικασίες και σημαντικές παραλήψεις της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η διαδικασία ξεκινά στις 13:00 και εφόσον ακολουθηθούν οι οδηγίες του Κανονισμού της Βουλής, την συζήτηση θα ανοίξουν οι ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητούν και τον έλεγχο του κ. Καμμένου.
Η Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο διάστημα έδειξε τις διαθέσεις της με πεντάλεπτο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα και το οποίο αποτελεί ένα συμπυκνωμένο οδηγό για όσα έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βουλευτές του κόμματος και στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσουν τον ύποπτο ρόλο του «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλου, την επιμονή του κ. Καμμένου να υπογράψει με αυτόν την Διακρατική Συμφωνία – αν και ο Σαουδάραβες δήλωναν άγνοια για τις δραστηριότητες του – και θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν στο «κάδρο» των ευθυνών και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας καλείται να πετύχει μια νέα περίτεχνη ισορροπία μεταξύ των «καραμπινάτων» αποκαλύψεων, της ανάγκης παροχής προστασίας στον κυβερνητικό του συνεταίρο και στον εξευμενισμό των αντιδράσεων που πυκνώνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑαπό βουλευτές που διαφωνούν με την πώληση πυρομαχικών σε μια χώρα που επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει σε άμαχο πληθυσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων προς τον πρωθυπουργό από τους στενούς του συνεργάτες ήταν και η ανακοίνωση της ακύρωσης της συμφωνίας ώστε να «κλείσει» μια και καλή η υπόθεση με τις λιγότερες συνέπειες.
Επίσης, τον λόγο αναμένεται να λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
15+1 ερωτήσεις για τα όπλα ζητούν απαντήσεις
- Τα νέα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως θεμελιώνουν την αντίληψη ότι στην υπόθεση έχουν συμβεί πολλά και περίεργα και πρέπει άμεσα να διαλευκανθούν n Ο απόρρητος ρόλος ενός λαθρέμπορου
- Γιατί ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται στο επίσημο έγγραφο ως «εξαγωγέας» των πυρομαχικών αν και είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας
Είναι δυνατόν μια συμφωνία πώλησης πλεονάζοντος αμυντικού υλικού, που είχε την έγκριση της αντιπολίτευσης και επρόκειτο να αποφέρει έσοδα 66 εκατ. ευρώ στα ταμεία του χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους, να απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης; Η υπόθεση της εκποίησης μη επιχειρησιακών πυρομαχικών από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» στις 5 Νοεμβρίου, προκαλεί μείζονα κυβερνητική κρίση και φαίνεται να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
του Μάκη Πολλάτου
Τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής χειρίστηκαν την υπόθεση με αλλοπρόσαλλες και σπασμωδικές κινήσεις, σαν να ήθελαν να κρύψουν κάτι… Με σαθρά επιχειρήματα, ο κ. Νίκος Κοτζιάς απειλούσε με φυλάκιση όποιον αποκαλύψει απόρρητα στοιχεία, ο κ. Πάνος Καμμένος δήλωνε ότι θα αποχαρακτηρίσει όσα έγγραφα ζητήσει η Δικαιοσύνη και ο κ. Νίκος Φίλης ζητούσε να ακυρωθεί η συμφωνία επικαλούμενος ιδεολογικούς λόγους της Αριστεράς. Μάλιστα, σχεδόν 20 ημέρες μετά την αποκάλυψη του θέματος, ο κ. Φίλης θυμήθηκε τη γενοκτονία των αμάχων στην Υεμένη από τον στρατό της Σαουδικής Αραβίας και επιχειρηματολόγησε ότι δεν πρέπει να πουληθούν βόμβες που θα προκαλέσουν ανθρωπιστική καταστροφή…
«Δεν θα πέσουμε για ένα κωλόσπιτο», είχε πει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος το 1994. Ηταν η εποχή που ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου δεχόταν επικρίσεις για τη βίλα της Εκάλης και καλούνταν να εξηγήσει πώς δανείστηκε τα χρήματα για την κατασκευή της πολυτελούς κατοικίας.

