Ελλάδα Επικαιρότητα

Τραγωδία στα Τέμπη: Έφτασε η ώρα των απολογιών – Τι αναμένεται να υποστηρίξουν σταθμάρχες και επιθεωρητής

Το κατώφλι του ειδικού εφέτη-ανακριτή πρόκειται να περάσει σήμερα ο συμβασιούχος σταθμάρχης – Σε κλίμα συγκίνησης, αρκετός κόσμος έσπευσε χθες στο παρεκκλήσι του Αγίου Φιλίππου του Διακόνου εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού, κρατώντας ένα λουλούδι. Άναψαν ένα κεράκι στη μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Στις απολογίες των δύο σταθμαρχών, αλλά και του επιθεωρητή τους στρέφεται αυτήν την εβδομάδα το δικαστικό ενδιαφέρον με φόντο την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών. Συγκεκριμένα, το κατώφλι του ειδικού εφέτη-ανακριτή πρόκειται να περάσει σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου, ο συμβασιούχος σταθμάρχης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα ισχυριστεί ότι η βάρδια του έληγε στις 10 το βράδυ και ο ίδιος έφυγε στις 10:15.

Παράλληλα, θα υποστηρίξει ότι ήταν επικουρικός σταθμάρχης και ότι ποτέ δεν είχε αγγίξει τον πίνακα διαχείρισης κυκλοφορίας στον σταθμό της Λάρισας. Επίσης θα προτάξει το γεγονός ότι είχε κάνει βάρδια ως βασικός σταθμάρχης μόνο στο σταθμαρχείο του Βόλου και όταν του είχε ζητήσει ο επιθεωρητής να κάνει βάρδια στο Παλαιοφάρσαλο, ο ίδιος αρνήθηκε, διότι δεν αισθανόταν έτοιμος.

Αύριο Τρίτη την πόρτα του ειδικού εφέτη-ανακριτή θα περάσει ο παλαιότερος σταθμάρχης, εκείνος του οποίου η βάρδια έληγε στις 11 το βράδυ, αλλά φέρεται να αποχώρησε νωρίτερα. Ο ίδιος φαίνεται πως θα ισχυριστεί ότι η βάρδια του έληγε μεν στις 11 το βράδυ, αλλά ακόμη κι αν βρισκόταν εκεί μέχρι και τις 11, δε θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αποφευχθεί η τραγωδία, καθώς η αμαξοστοιχία 62 έφτασε στον σταθμό της Λάρισας στις 11:02 το βράδυ.

Εντωμεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαρτίου πρόκειται να περάσει επίσης την πόρτα του ανακριτή για να απολογηθεί ο επιθεωρητής. Θα ισχυριστεί ότι είχε ζητήσει στη βάρδια και μέχρι και τις 11 μ.μ. να υπάρχουν δύο άτομα. Η απολογία του επιθεωρητή θα γίνει με υπόμνημα.

Πλήρης ανάπτυξη δρομολογίων πριν το Πάσχα

Στην καθημερινή εβδομαδιαία ανασκόπηση προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες Κυριακή το πρωί και αφού ευχήθηκε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, αναφέρθηκε στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και στο πλάνο για την πλήρη επανέναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων.

Ο πρωθυπουργός τονίζει με την ανάρτησή του στο Facebook πως οι πολίτες περιμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις λύσεις και έργα και όχι ανούσιους καβγάδες και τοξικότητα, και αναφέρεται στον προγραμματισμό για τη λειτουργία των τρένων.

«Καλημέρα σε όλες και όλους. Να ξεκινήσω τη σημερινή ανασκόπηση με ευχές σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά του κόσμου για τη χθεσινή Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Την αρχή του αγώνα για ελευθερία του έθνους μας, αλλά και την αρχή μίας πορείας διακοσίων δύο χρόνων για την πρόοδο της πατρίδας μας.

Η πορεία αυτή βέβαια δεν ήταν πάντα γραμμική. Είχε, δυστυχώς, και πολλά πισωγυρίσματα, που καθυστέρησαν την εθνική μας εξέλιξη. Έχουμε δει με επώδυνο – πρόσφατα και με τραγικό – τρόπο ότι δεν κατορθώσαμε να φτιάξουμε ένα κράτος που εκπέμπει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα. Βελτιωθήκαμε σε καίριους τομείς, όμως έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από τις πολιτικές δυνάμεις. Περιμένουν προτάσεις, λύσεις, έργα, όχι τοξικότητα και ανούσιους καβγάδες.

Αυτό ακριβώς προσπαθώ να τονίσω με τον εβδομαδιαίο απολογισμό, να σας μιλήσω για έργα, για τα βήματα που γίνονται κάθε εβδομάδα, μικρά και μεγάλα.

Θα ξεκινήσω, λοιπόν, με τη δέσμευσή μας να ξεκινήσουν και πάλι σταδιακά τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Ανά πενθήμερο θα προστίθενται επιπλέον γραμμές, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη πριν από το Πάσχα. Ταυτόχρονα συγκροτήθηκε και λειτουργεί νέο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Train, για να επιτηρεί καλύτερα τα συστήματα ασφαλείας και να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ξανακερδίσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού».

Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των Τεμπών τελέστηκε χθες στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Σε κλίμα συγκίνησης αρκετός κόσμος έσπευσε στο παρεκκλήσι του Αγίου Φιλίππου του Διακόνου εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού, κρατώντας ένα λουλούδι. Άναψαν ένα κεράκι στη μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε αυτόν τον σταθμό θα έφταναν και δεν έφτασαν ποτέ, γι’ αυτό κι εμείς πάντα θα διαβάζουμε τα ονόματά τους στην εκκλησία αυτή, προκειμένου να μην τα ξεχάσουμε».

Ο ίδιος μίλησε για τον εγκαταλελειμμένο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης: «Φωνάζουμε ότι “μυρίζει” από μόνο του θάνατο το εμβληματικό αυτό κτήριο, που μαραζώνει από αδιαφορία, από απουσία αγάπης».

Παρόντες ήταν οι γονείς της νεαρής Ελισάβετ από το Ωραιόκαστρο, που επέβαινε και εκείνη στα μοιραία βαγόνια. Ο πατέρας της μίλησε για την εντύπωση που του κάνει το γεγονός ότι δεν έχει αναλάβει την ευθύνη κάνεις τόσες μέρες μετά. Μάλιστα, το ερώτημα που απηύθυνε ήταν: «Πώς μπορούν να ζουν έχοντας τόσες ψυχές επάνω τους».
ΠΗΓΗ neakriti.gr