Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Ξεκινά την Πέμπτη ο διάλογος με Τουρκία για την ελληνική ΑΟΖ (upd)

Κορωνοϊός – Ρωσία: Σε κυκλοφορία δόθηκε το εμβόλιο «Sputnik V»

Η Αθήνα δέχτηκε την φιλοτουρκική πρόταση Στόλτενμπεργκ και ξεκινά την Πέμπτη τις προκαταρκτικές συνομιλίες με την Άγκυρα οι οποίες θα οδηγήσουν στις διαπραγματεύσεις παραχώρησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ. Η συνάντηση μάλιστα, αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά ζητήθηκε καθυστέρηση από τη στρατιωτική επιτροπή της συμμαχίας.

Από πλευράς Ελλάδας θα συμμετάσχει ο μόνιμος αντιπρόσωπος στη Συμμαχία Αντιναύαρχος Παυλόπουλος, μαζί με δυο επιτελείς.

Πριν τη συνάντηση θα προηγηθεί την Τετάρτη με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς συζήτηση στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, για την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Φυσικά η συνεδρίαση δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, αφού η Τουρκία έχει βέτο και μπορεί να μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα.

Ξεκινά την Πέμπτη ο διάλογος με Τουρκία για την ελληνική ΑΟΖ (upd)Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη συνάντηση και αναφέρουν πως «Η Ελλάδα πέτυχε να προηγηθεί οποιασδήποτε τεχνικής συζήτησης σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η πολιτική συζήτηση που θα γίνει αύριο στο λεγόμενο nat, δηλαδή, στο βορειοατλαντικό συμβούλιο και στο επίπεδο των νόμιμων αντιπροσώπων»

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοτουρκικής πρότασης του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ουσιαστικά αυτές οι συναντήσεις αποτελούν το πρώτο βήμα των διαπραγματεύσεων στις οποίες θα εξασφαλιστεί ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αντιδράσει στις τουρκικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μία φορά «έσβησε» τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει και ξεκινά τις συνομιλίες με τα τουρκικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εν μέσω πληροφοριών για επικείμενη τουρκική επιχείρηση αποκλεισμού της Μεγίστης, κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία η Αθήνα. 

Καλό θα ήταν να μη ξεχνούν στην Αθήνα πως και ο Αττίλας 2 έγινε εν μέσω διαπραγματεύσεων…