Επικαιρότητα ΥΠ.ΕΘ.Α

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

“Οι στιγμές είναι κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση. Οι ΕΔ θα κάνουν στο ακέραιο το καθήκον τους” είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης από τη Χίο όπου μετέβη σήμερα με τις Ενοπλες Δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή και να εκτελούν νυχτερινές και ημερήσιες βολές σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Ο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης, παρέστη στην τελετή αποκαλυπτηρίων ομοιώματος του θωρηκτού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ», που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου. Το ομοίωμα αποτελεί προσφορά του κοινωφελούς ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Αποστολάκης συνεχάρη το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» τόσο για τις πρωτοβουλίες του σχετικά με τη διατήρηση των ναυτικών παραδόσεων και τη συμβολή του στην ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης της νεολαίας όσο και για τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού Μη Κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης που λειτουργεί στη χώρα, -το «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» στη Χίο- εκφράζοντας την ευχή η εν λόγω πρωτοβουλία να βρει μιμητές.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Χίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε την ανάγκη ενότητας και εθνικής συνεννόησης.

«Κατόπιν του τιμητικού καλέσματος του κ. πρωθυπουργού, αποδέχθηκα όπως αναλάβω την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι ως στρατιώτης έχω μάθει να υπηρετώ την πατρίδα και να μην αποφεύγω το καθήκον, όσο βαρύ και δύσκολο και αν είναι.

Όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια, θα το κάνω μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι στιγμές είναι άλλωστε κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση» ανέφερε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εδώ, είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες, και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο και να προασπίσουν την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή ευθύνης της πατρίδας μας».

«Θα πράξω ό,τι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Για αυτό, άλλωστε, ασκούμε ενεργή στρατιωτική διπλωματία, έχοντας αναλάβει έναν ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» κατέληξε ο κ. Αποστολάκης.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Χίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τα πληρώματα επιφυλακής SAR των SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, το παράκτιο περιπολικό «ΣΤΑΜΟΥ» του Πολεμικού Ναυτικού, τα πλοία του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ-171 και Ν/Γ 578 και την έδρα της 96ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, συνοδευόμενος -κατά περίπτωση- από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη και τον αρχηγό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη

Aπευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), o Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισήμανε, μεταξύ άλλων:

-Την αξιοπιστία των ΕΔ και την ετοιμότητα και ικανότητα εκτέλεσης της αποστολής τους στο ακέραιο για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας.

-Το ευρύ φάσμα δράσεων κοινωνικής προσφοράς που αυτές αναπτύσσουν.

-Το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και τη διάθεση για προσφορά που χαρακτηρίζει το προσωπικό.

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετέβη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, όπου και παρέστη στην τελετή αποκαλυπτηρίων ομοιώματος του Θ/Κ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ», το οποίο αποτελεί προσφορά του κοινωφελούς ιδρύματος ‘’Μαρία Τσάκος’’

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε:

– Ευχαρίστησε το ΔΣ του ιδρύματος ‘’Μαρία Τσάκος’’ για τη σημασία που αποδίδει στη διατήρηση των ναυτικών παραδόσεων καθώς και τη συμβολή του στην ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης της νεολαίας.

– Συνεχάρη το ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” για την πρωτοβουλία του να ιδρύσει το πρώτο ιδιωτικό Μη Κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής Κατεύθυνσης που λειτουργεί στη χώρα, εκφράζοντας την ευχή η εν λόγω πρωτοβουλία να βρει μιμητές.

– Επισήμανε την αποτρεπτική ισχύ των ΕΔ και τις αμυντικές συνεργασίες που αυτές αναπτύσσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια στο πλαίσιο ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή ευρύτερου εθνικού ενδιαφέροντος.

– Υπογράμμισε την πολυεπίπεδη συνεισφορά των ΕΔ στην Ελληνική κοινωνία.

Ακολούθως παρατίθεται ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του κ. Τσάκου για την τελετή αποκάλυψης του ομοιώματος του Θωρηκτού Γ. Αβέρωφ. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να απευθύνομαι στους πολίτες του ακριτικού νήσου της Χίου.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Καπετάν Παναγιώτη και στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», καθώς και στον Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Μητρόπουλο. Η πρωτοβουλία σας για κατασκευή και προσφορά των ομοιωμάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και ο ενθουσιασμός με τον οποίο το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» περιβάλλει το όλο εγχείρημα, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδετε στις ναυτικές παραδόσεις και αξίες του τόπου μας, αλλά και στην επιμόρφωση της μαθητικής νεολαίας επί της ένδοξης ναυτικής μας ιστορίας. Μιας ιστορίας που οφείλουμε να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού, ως ιερά παρακαταθήκη.

Επιπλέον, με μεγάλη χαρά βλέπουμε την πρόσφατη δημιουργία του Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» στη Χίο. Αναμφίβολα, θα αποτελέσει φάρο για το μπάρκο των νέων μας στη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής ναυτοσύνης.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Ελληνική κοινωνία. Οι δεσμοί αυτοί αποτέλεσαν ένα βασικό πλεονέκτημα, αλλά και ταυτόχρονα ένα ισχυρό κίνητρο και πηγή έμπνευσης για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων συνίσταται σε μια πολυεπίπεδη συνεισφορά στην Ελληνική κοινωνία.

Αναμφίβολα, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί την κινητήριο δύναμή μας, έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος, που βαδίζει στο δρόμο της ευθύνης, με το ίδιο σθένος και με το κεφάλι ψηλά.

Κυρίες και κύριοι,

Κατόπιν του τιμητικού καλέσματος του κ. Πρωθυπουργού, αποδέχθηκα όπως αναλάβω την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι ως στρατιώτης έχω μάθει να υπηρετώ την πατρίδα και να μην αποφεύγω το καθήκον, όσο βαρύ και δύσκολο και αν είναι. Όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια, θα το κάνω μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Οι στιγμές είναι άλλωστε κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση.

Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Ωστόσο, δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εδώ, είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες, και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο και να προασπίσουν την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή ευθύνης της πατρίδας μας.

Από τα νέα μου καθήκοντα θα πράξω ότι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή στρατιωτική διπλωματία, έχοντας αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Αγαπητέ Καπετάν Παναγιώτη,

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να διαβιβάσω τις θερμότερες ευχές μου, σε εσάς, την οικογένειά σας, αλλά και τα πληρώματα σας, καθώς και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου για την επιτυχή έκβαση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Σας ευχαριστώ»

Νυχτερινές & ημερήσιες βολές του Στρατού Ξηράς στην επικράτεια

“Διεξαγωγή Ημερήσιων και Νυχτερινών Βολών από Μονάδες του Στρατού Ξηράς

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Σχηματισμών, το προσωπικό του Στρατού Ξηράς σε όλο τον ελλαδικό χώρο, πραγματοποίησε ημερήσιες και νυχτερινές βολές, με τον ατομικό οπλισμό, τα μέσα, και τα οπλικά συστήματα των Μονάδων του.

Η άριστη οργάνωση και διεξαγωγή των βολών καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και εκπαίδευσης, το ηθικό, τη διαθεσιμότητα των μέσων καθώς επίσης και την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του έμψυχου δυναμικού του Στρατού Ξηράς, ως μια ισχυρή δύναμη αποτροπής.

Η επιχειρησιακή λειτουργία του Στρατού Ξηράς παράγει Αποτροπή” αναφέρει η ανακοίνωση του Στρατού Ξηράς.

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις (φωτό, βίντεο)