Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκαν από τη Γερουσία οι κυρώσεις στην Τουρκία

Χριστίνα Ωνάση

Ραγδαίες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το αμυντικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κυρώσεις στην Τουρκία, με αφορμή την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Παρά τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, ότι οι κυρώσεις δεν ωφελούν καμία πλευρά, φαίνεται πως η Ουάσινγκτον δεν έχει πρόβλημα να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, εγκρίνοντας με ευρεία πλειοψηφία στη Γερουσία το νέο αμυντικό νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορούσαν «φήμες» περί της απόφασης για την επιβολή τους, όπως είχαν κάνει γνωστό στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος, όσο και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Γερουσία των ΗΠΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 και κατά της Τουρκιας για την αγορά από τη Ρωσία του οπλικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο το οποίο έχει προϋπολογισμό 740 δισεκατομμύρια δολάρια εκτός από τις κυρώσεις στην Τουρκία περιλαμβάνει και την απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, την αποχώρηση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία αλλά και πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο στήριξαν και 75 ρεπουμπλικανοί βουλευτές παρά το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει σε αρνητική ψήφο και είχε απειλήσει με βέτο.

Την Τρίτη είχε γίνει το πρώτο βήμα καθώς το νομοσχέδιο αυτό πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 335 ψήφους έναντι 78, κάτι που έστειλε ισχυρό μήνυμα στον πρόεδρο Τραμπ να αλλάξει στάση σε αυτό το ζήτημα.

ΠΗΓΗ