Διεθνής Ασφάλεια

Politico: Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» εξοπλιστικό πακέτο 100 εκ. δολαρίων στην Ουκρανία

Politico: Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» εξοπλιστικό πακέτο 100 εκ. δολαρίων στην Ουκρανία

Δημοσίευμα του Politico αναφέρει επικαλούμενο αξιωματούχους της αμερικανικής προεδρίας, ότι οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την παράδοση ενός πακέτου αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το οποίο περιελάμβανε οπλικά συστήματα, στρατιωτικό εξοπλισμό και πυραυλικά συστήματα, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας των Ουκρανών έναντι των ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος έχει αναστείλει την παροχή αυτής της υλικής και οικονομικής υποστήριξης στην Ουκρανία, με αφορμή την πρόσφατη ρωσική επιθετικότητα και προκλητικότητα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η χρονική συγκυρία της απόφασης της Προεδρίας Μπάιντεν έχει τη σημασία της.

Και αυτό, διότι φαίνεται πως αφενός η απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την ανατολική Ουκρανία και αφετέρου η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν στις αρχές της εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα να μπει στον «πάγο» το τεράστιο αυτό πακέτο βοήθειας στο Κίεβο. Η ανησυχητική συγκέντρωση ρωσικών και ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και στη χερσόνησο της Κριμαίας τους περασμένους μήνες, θορύβησε την Ουάσινγκτον, η οποία έδωσε εντολή σε αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αλλά και σε στελέχη του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο «πακέτο υποστήριξης» που υπολογίστηκε στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Politico: Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» εξοπλιστικό πακέτο 100 εκ. δολαρίων στην Ουκρανία

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico και είχαν γνώση του περιεχομένου, έκαναν λόγο για ένα σημαντικό αριθμό αντιαρματικών όπλων, τυφεκίων και πολυβόλων, καθώς και συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας κατέληξαν να αναβάλουν την κατάθεση της πρότασης, από την μια επειδή η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία και από την άλλη διότι ανακοινώθηκε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Μπάιντεν – Πούτιν.

Εντούτοις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το «πακέτο υποστήριξης» είναι «standby» και σε περίπτωση που εξεταστεί ως απαραίτητη η χρησιμότητά του, τότε θα είναι σε θέση οι αρμόδιοι να το θέσουν προς έγκριση. Κάτι τέτοιο όμως εξαρτάται από την συμπεριφορά, την στάση και τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας αλλά και Ρωσίας – Ουκρανίας, σε ενδεχόμενο δηλαδή νέας κρίσης και κλιμάκωσης των εντάσεων.

Με πληροφορίες από: Politico / Φωτογραφίες αρχείου Reuters