Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ρώσοι σύμβουλοι σε ΗΠΑ: «Η Ελλάδα διαθέτει S-300, γιατί να μην πάρει η Τουρκία S-400;»

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ρώσοι σύμβουλοι σε ΗΠΑ: «Η Ελλάδα διαθέτει S-300, γιατί να μην πάρει η Τουρκία S-400;»

Ανάμιξη της Ελλάδος στο θέμα των «τουρκικών» πυραύλων S-400 εμμέσως είχαμε από Ρώσο αμυντικό ειδικό και σύμβουλο του Κρεμλίνου, ο οποίος έθεσε το κύριο ερώτημα στις ΗΠΑ. «αφού  η Ελλάδα αγόρασε ρωσικούς πυραύλους, γιατί δεν μπορεί η Τουρκία;»  

Ρώσοι ειδικοί συζήτησαν  α αποτελέσματα της Ρωσσο-τουρκικής συνάντησης  αυτής της εβδομάδας εκδίδοντας βέβαια τα δικά τους αποτελέσματα.

«Η Τουρκία δεν θα είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα αγοράσει  το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400», σύμφωνα με Ρώσο  στρατιωτικό εμπειρογνώμονα.

Σε μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στην Μόσχα σχετικά με τις «ρωσοτουρκικές σχέσεις και την περιφερειακή ασφάλεια καθώς και την  επίσκεψη  Ερντογάν στη Μόσχα», ο Βλαντιμίρ Γιεβσεύφ είπε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε S-300 και δεν επικρίθηκε ποτέ γι ‘αυτό, ούτε είχε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

«Εάν μπορεί να  αγοράσει η Ελλάδα τέτοια συστήματα, η Τουρκία γιατί δεν μπορεί επίσης να αγοράσει το σύστημα S-400; Η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα  αγοράς  όπλων», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Γιεβσεύφ , το σύστημα S-400 ξεπερνά κατά πολύ το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot των ΗΠΑ σε ορισμένες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης στόχων.

«Η Ρωσία υποστηρίζει επίσης την επιθυμία της Τουρκίας να παράγει αυτά τα συστήματα», τόνισε ο Ρώσος σύμβουλος .

«Η Τουρκία προσπαθεί να παράγει όπλα ανεξάρτητα. Ρωσία και Τουρκία μπορούν να αναπτύξουν μια  κοινή παραγωγή εξοπλισμών», ανέφερε ο ίδιος.

Επίσης, στην ίδια συζήτηση μίλησε ο Γκριγκόρι Λουκυάνοφ, καθηγητής στο Ανώτατο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, προσθέτοντας  ότι η Τουρκία χρειάζεται τους  S-400 για να προστατεύσει την επικράτειά της (από ποιόν πραγματικά όμως;).

«Η λύση στο πρόβλημα της Συρίας εξαρτάται από το Idlib [στη βορειοδυτική Συρία] ενώ απαιτείται  λύση στο κουρδικό ζήτημα με τη σύσταση μιας συνταγματικής επιτροπής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα της Συρίας θα επιλυθεί εφαρμόζοντας τις αποφάσεις  που εκπονήθηκαν στην συμφωνία της Αστάνα.

«Στην συνάντηση χθες στη Μόσχα,  Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν ακόμα πιο βαθιά  στον αμυντικό τομέα»,δήλωσε ο Λούκιανοφ.

Ο Βίκτορ Ντάτιν-Ραγιέφσκι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, αποκάλεσε τις ρωσοτουρκικές διαφωνίες σε ορισμένα θέματα «κανονικές».

Οι διαφορές στις τιμές του φυσικού αερίου είναι φυσιολογικές, καθώς ο αγοραστής προσπαθεί πάντα να αγοράζει φθηνότερα και ο  πωλητής προσπαθεί να πουλήσει σε υψηλότερη τιμή.

«Οι Τούρκοι ξέρουν να μετράνε χρήματα και να διαπραγματεύονται. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν μπορεί να πουλήσει φυσικό αέριο κάτω από το κόστος. Σχετικά με αυτό το θέμα και οι δύο χώρες πρέπει να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους», ανέφερε.

Σχετικά με τις καταγγελίες σχετικά με τις χαμηλότερες εξαγωγές τουρκικών τοματών, είπε ότι ήταν αδύνατο να επιστρέψουμε σε προηγούμενες ποσότητες πριν από την περυσινή άρση των κυρώσεων, επειδή η Ρωσία δεν χρειάζεται ντομάτες στην ίδια ποσότητα.

Γενικά, τα αποτελέσματα των συνομιλιών ήταν πολύ θετικά, δήλωσε ο κ. Amur Gadzhiev, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών της σύγχρονης Τουρκίας.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη μετά τις τοπικές εκλογές της Τουρκίας στις 31 Μαρτίου στη Ρωσία… δείχνει το υψηλό επίπεδο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, ανέφερε.

«Η εστίαση δεν ήταν στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα. Τα δύο μέρη απέφευγαν φράσεις εμπλοκής. Συζήτησαν όχι μόνο τους επιθυμητούς στόχους αλλά και τις ευκαιρίες, μεθόδους και μέσα για την επίτευξη στόχων στη βιομηχανία, τη μεταλλουργία, τη γεωργία, την υψηλή τεχνολογία και σε άλλους τομείς», ανέφερε ο Γκάντζιεφ.

Η επιθυμία των δύο ηγετών  να φέρουν τις διμερείς σχέσεις σε «ποιοτικά νέο επίπεδο» ήταν εμφανής. Ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων αναφέρθηκε επανειλημμένα σε διάφορα πλαίσια, τόνισε ο Ρώσος ειδικός.

Ο Γκάντζιεφ δήλωσε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών κατέληξαν σε κοινή αντίληψη ότι οι καλές σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας θα βοηθούσαν στην επίλυση πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της συριακής κρίσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τους Ρώσους ειδικούς και συμβούλους,  Τουρκία και Ρωσία εισέρχονται σε νέα φάση σχέσεων που θα αφορά και την ευρασιατική ένωση και αργότερα μια συμμαχία αμυντικού χαρακτήρα, μιας και ο Ερντογάν φαίνεται να  έχει «κόψει» πλέον δεσμούς με την δύση λόγω Κουρδιστάν, ενεργειακών, και πολλών άλλων παραμέτρων.