Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Ερντογάν: Μακρόν, θα έχεις προβλήματα με εμένα – Η Ελλάδα παίρνει λάθος δρόμο

Βόλος: Απίστευτο και όμως αληθινό! Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε 1.200 δολάρια σε 72χρονο Βολιώτη

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για Ελλάδα και Γαλλία προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν, σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα του 1980, προχώρησε σε νέες απειλές προς τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας συγκεκριμένα πως «Ο Μακρόν είναι πολύ απασχολημένος μαζί μου. Κύριε Μακρόν θα έχεις περισσότερα προβλήματα με μένα, προσωπικά. Ήδη σου το έχω πει, πολλές φορές, αλλά δεν ακούς. Δεν έχεις ιστορία και δεν ξέρεις ούτε της χώρας σου».

Όσον αφορά στη χώρα μας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα παίρνει τον λάθος δρόμο.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Μην παίρνετε αυτόν το δρόμο γιατί θα καταλήξετε εντελώς μόνοι».

Μάλιστα, ξανά σε υψηλούς τόνους, ανέφερε πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Ελλάδα.

«Κοιτάξτε τι κάνει τώρα η Ελλάδα με τα νησιά», είπε και την ίδια ώρα κάλεσε την Αθήνα να μην «περιφέρεται γύρω – γύρω στα νησιά».

Νωρίτερα, και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, έβαλε στο «στόχαστρο» τον Γάλλο πρόεδρο για τις δηλώσεις του από τη συνάντηση MED7 στην Κορσική.

Συγκεκριμένα, ο Ντονμέζ απείλησε όσους «το παίζουν ηγέτες στην Αν. Μεσόγειο και δεν έχουν στην ουσία κανένα δικαίωμα» ότι θα πληρώσουν το τίμημα για την προκλητική συμπεριφορά τους.

Παράλληλα, προχώρησε σε προβοκατόρικες δηλώσεις σε σχέση με τις δήθεν έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας «ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα για τις έρευνες τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα».

Λήγει η τουρκική Navtex

Σήμερα αναμένεται η έκδοση νέας παράνομης Navtex, αφού η Άγκυρα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Navtex που λήγει σήμερα, έφτανε στα 30 μίλια από το Καστελόριζο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η νέα Navtex να φτάσει στα 6 μίλια από το ελληνικό ακριτικό νησί, δηλαδή στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ που είναι σε ανοιχτή γραμμή με το περιβάλλον Ερντογάν, έχει ήδη γράψει ότι με τη νέα Navtex το Oruc Reis θα φτάσει σε 6 μίλια από το Καστελόριζο.

Ταυτόχρονα, οι συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το Καστελόριζο και η συνεχής παρουσία τουρκικών τηλεοπτικών συνεργείων στην απέναντι ακτή σε ένα σκηνικό το οποίο (τηρουμένων των αναλογιών) θυμίζει Ίμια, δείχνει ότι οδεύουμε σε κλιμάκωση της έντασης.