Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Κίνα: Νέος πρωθυπουργός ο Λι Τσιάνγκ – Τον επέλεξε ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ

The Voice: Σφαγή για Ρουβά και Μουζουράκη – Κόκκαλο η Φαίη Σκορδά

Νέος πρωθυπουργός της Κίνας εξελέγη σήμερα Σάββατο (11.3.2023, ξημερώματα ώρα Ελλάδας) ο Λι Τσιανγκ, έμπιστος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος καλείται να αναλάβει πρωτίστως τη διαχείριση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο 63χρονος νέος πρωθυπουργός της Κίνας είναι ο πρώην επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας στη Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Διαδέχεται τον Λι Κετσιάνγκ, που αποσύρεται έπειτα από δυο 5ετείς θητείες μετά την αποπεράτωση των ετήσιων εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου, μεθαύριο Δευτέρα.

Η εικόνα του είχε υποστεί πλήγμα πέρυσι την άνοιξη, εξαιτίας της χαοτικής διαχείρισης του lockdown στη Σαγκάη. Έγινε μολαταύτα ξεκάθαρο πως όδευε να γίνει νέος πρωθυπουργός της Κίνας ήδη από τον Οκτώβριο, όταν το όνομά του ανακοινώθηκε δεύτερο στη σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ στο 20ό συνέδριό του.

Κίνα: Νέος πρωθυπουργός ο Λι Τσιάνγκ – Τον επέλεξε ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Λι Τσιανγκ ήταν προσωπάρχης του Σι Τζινπίνγκ από το 2004 ως το 2007, όταν ο σημερινός αρχηγός του κράτους ήταν ακόμη γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΚ στην επαρχία Τζετζιάνγκ (ανατολικά).

Κίνα: Νέος πρωθυπουργός ο Λι Τσιάνγκ – Τον επέλεξε ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Σι Τζινπίνγκ τοποθετεί ανθρώπους του σε θέσεις-κλειδιά εν μέσω του σημαντικότερου ανασχηματισμού του κυβερνητικού, του κρατικού και του κομματικού μηχανισμού σε μια δεκαετία.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής και αρχηγός του κράτους εδραιώνει περαιτέρω την εξουσία του, αφού εξελέγη για τρίτη θητεία στην προεδρία, κάτι άνευ προηγουμένου, την Παρασκευή, ενώ αποσύρονται από το προσκήνιο πολιτικοί που θεωρείτο πως επιδίωκαν μεταρρυθμίσεις.