Επικαιρότητα Τουρκία

Η κρίση άγγιξε τον Ερντογάν; Μειώνει τις απολαβές των μισθοφόρων του στη Λιβύη

Κορωνοϊός – Ρωσία: Σε κυκλοφορία δόθηκε το εμβόλιο «Sputnik V»

Η κρίση φαίνεται να άγγιξε τον Ταγίπ, ο οποίος, την ώρα που η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει θολή, αναγκάστηκε να μειώσει τις απολαβές των μισθοφόρων του.

Ο αριθμός των νεκρών μισθοφόρων της Άγκυρας στη Λιβύη έχει αυξηθεί σε 129, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

Το SOHR επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να μειώσει τους μισθούς που είχε προηγουμένως χορηγήσει στους Σύρους μισθοφόρους, αφού ο αριθμός των προσλήψεων υπερέβη τις αρχικές εκτιμήσεις των Τούρκων.

Η πρώτη ομάδα 300 μαχητών του Συριακού Εθνικού Στρατού – μιας ομάδας οργανώσεων ανταρτών, που χρηματοδοτεί η Τουρκία, έφυγε από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου μέσω του στρατιωτικού μεθοριακού φυλακίου Hawar Kilis και ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια πέταξαν για την Τρίπολη, όπου έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Άλλοι 1.350 μπήκαν στη συνέχεια στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου. Ορισμένοι έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Λιβύη, ενώ οι υπόλοιποι περνούν από εκπαίδευση σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία. Την ίδια ώρα ισλαμιστές της ομάδας Sham Legion ετοιμάζονταν για τη Λιβύη.

Με το πέρασμα του χρόνου και με τον Χάφταρ να αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος – 3.000 άνδρες από το Σουδάν είχαν σταλεί στην Βεγγάζη για να πολεμήσουν στο πλευρό του -, η Τουρκία αύξανε συνεχώς τους μισθοφόρους της. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν 5.000 Σύρους να πολεμούν στη Λιβύη για λογαριασμό του Ερντογάν. Τα έξοδα ήταν αβάσταχτα.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι μαχητές υπέγραψαν συμβόλαια διάρκειας 6 μηνών με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης του Σάρατζ και όχι με τον τουρκικό στρατό, με μηνιαίες απολαβές 2.000 δολαρίων – ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις 450-550 τουρκικές λίρες που λάμβαναν ανά μήνα στη Συρία. πάντα κατά τον Guardian, έχουν λάβει την υπόσχεση για τουρκική υπηκοότητα, ένα «καρότο» που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να προσελκύσει ξένους μαχητές που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο μισθολόγιό της. Η Τουρκία πληρώνει ακόμη τα έξοδα περίθαλψης τραυματισμένων μαχητών και της μεταφοράς των νεκρών στη Συρία.

Έτσι ο Ερντογάν, όπως όλα δείχνουν, μείωσε τις απολαβές τους στα προηγούμενα επίπεδα. Δίνοντας τους μία αυξημένη «ταρίφα» στις 600~ τουρκικές λίρες.

Πηγή: News218