Βαλκάνια Επικαιρότητα

Πρόεδρος της Αλβανίας στους πρέσβεις ΗΠΑ-ΕΕ: «Ο Ε.Ράμα μας οδηγεί σε εμφύλιο – Θα διατάξω επέμβαση του Στρατού»!

Γνωρίζεις γιατί υπάρχει στα τζιν αυτό το σιδερένιο κούμπωμα;

Δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία όπου ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, προσκάλεσε εκτάκτως τους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο “Παλάτι της Ταξιαρχίας” προκειμένου να τους ενημερώσει πως είναι έτοιμος να βγάλει τον Στρατό στους δρόμους ώστε να υπερασπιστεί το Σύνταγμα!

Λίγο νωρίτερα ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την απόφαση αυτή και τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα.

Ο Ιλίρ Μέτα είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να κάνει τη χάρη στον Ε.Ράμα ενώ πρόσθεσε πως η “Αλβανία είναι ένα βήμα πριν τον εμφύλιο”!

Στη συνέχεια ακολούθησε διεξοδική συζήτηση πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις και τόνισε στους διπλωμάτες πως “ο πρόεδρος της Αλβανίας είναι ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αν χρειασθεί θα τον προστάξει ώστε να επέμβει και να φέρει τη χώρα στην τάξη”!

“Ο Ε.Ράμα με τις πράξεις του οδηγεί την Αλβανία σε εμφύλιο πόλεμο. Ενημέρωσα για τις θέσεις μου και τον πρέσβη των ΗΠΑ.

Συζητήσαμε με τους διπλωμάτες όλες τις εξελίξεις επί 2 ώρες. Είμαι ο Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Μην το ξεχνάμε αυτό”

Οπως έγινε γνωστό, ο Ιλίρ Μέτα μιλώντας στους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Αλβανία παρουσίασε το δεύτερο διάταγμα για την ακύρωση των εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Χαρακτήρισε την απαίτηση των βουλευτών για καθαίρεσή του, ως πραξικόπημα, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να πιέζει  για την ακύρωση των εκλογών.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, παρουσίασε, μάλιστα, και εδάφια του Συντάγματος βάσει των οποίων διέταξε εκ νέου την ακύρωση των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

“Το νέo διάταγμα θα έχει νομική ισχύ όταν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα” είπε σχετικά.

Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιουνίου. Μάλιστα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή παρακολουθεί το έργο της εκλογικής διαδικασίας, καθώς αγνόησε το διάταγμα του Προέδρου της χώρας.

Υπενθυμίζουμε πως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε επίσημα από τη Βουλή την έναρξη των διαδικασιών για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, με την γνωστή κατηγορία ότι το διάταγμά του για την ακύρωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, αποτελεί ωμή παραβίαση του Συντάγματος.

Στην πόλη Σκόδρα του αλβανικού βορρά, προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, κάτοικοι της πόλης δεν επέτρεψαν στην αστυνομία να διευκολύνει την είσοδο των μελών της τοπικής εκλογικής επιτροπής στους χώρους που έχουν επιλεγεί για εκλογικά κέντρα, επικαλούμενοι το διάταγμα του προέδρου της Δημοκρατίας που τις ακυρώνει.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατήγγειλε επίσης την επικεφαλής της εισαγγελίας Τιράνων, ότι, παραβιάζοντας το νόμο, ασκεί πίεση στους αρμόδιους εισαγγελείς της υπόθεσης του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλζίμ Μπάσα να τον προσαγάγουν δια της βίας προς ανάκριση και να τον συλλάβουν.

Ο Μπάσα, κατηγορείται από την εισαγγελία πρωτοδικών Τιράνων για εμπλοκή σε παράνομη ρωσική χρηματοδότηση την οποία εκείνος φέρεται να αξιοποίησε σε όφελος της βελτίωσης της εικόνας του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει απαντήσει στην εισαγγελία ότι θα παρουσιαστεί να καταθέσει, αφού πρώτα εκείνη σεβαστεί τις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, πρόκειται για πολιτική εντολή προερχόμενη από τον πρωθυπουργό, Ράμα, ενόψει των ανακοινώσεων για νέες αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ανάμεσα σε στελέχη του Σοσιαλιστικού κυβερνώντος Κόμματος και μελών εγκληματικών κυκλωμάτων που φέρονται να χρηματοδότησαν επιχείρηση νοθείας των εκλογών του 2017 υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κατά την αντιπολίτευση οι συνδιαλέξεις εμπλέκουν και τον πρωθυπουργό Ράμα.