Ελληνική Δικαιοσύνη Επικαιρότητα

Απαλλαγή του Πάνου Γερμανού για την υπόθεση των υποβρυχίων πρότεινε η Εισαγγελέας

Απαλλαγή του Πάνου Γερμανού για την υπόθεση των υποβρυχίων πρότεινε η Εισαγγελέας

Πρόταση καταδίκης για την πλειοψηφία των περίπου 30 κατηγορουμένων στην βασική υπόθεση για μίζες στην προμήθεια των υποβρυχίων έκανε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στρατιωτικοί – μέλη επιτροπών, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και χρηματιστές είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για τους οποίους η εισαγγελέας Ελευθερία Παντελάκη, εισηγήθηκε την ενοχή τους, κατά περίπτωση, για τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας.

Πρότεινε παράλληλα την απαλλαγή κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών ο γνωστός επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός.

Για ποιους πρότεινε ενοχή

Η εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την καταδίκη του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού και του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου.

Για τον επιχειρηματία η εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή της ότι προέκυψαν στοιχεία πως επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων για την προμήθεια των υποβρυχίων.

Για τον Μιχάλη Ματαντό η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το αδίκημα της νομιμοποίησης εδόδων από παράνομη δραστηριότητα και την απαλλαγή του για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.

Ενοχή πρότεινε και για τον Γιάννη Μπέλτσιο, ο οποίος φέρεται να ήταν στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το μαύρο χρήμα που διακίνησε κατέληξε –κατά την εισαγγελέα- στον τότε υπουργό.

Επίσης ζήτησε να κριθούν ένοχοι οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και ο δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς.

Για τα δύο πρόσωπα που εισέφεραν στην αποκάλυψη της υπόθεσης, τον πρώην αναπληρωτή γ.δ. Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και τον έμπορο όπλο Παναγιώτη Ευσταθίου, η εισαγγελέας πρότεινε μεν καταδίκη, ζήτησε ωστόσο να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά, κατά περίπτωση του προτέρου εντιμου βίου, της παροχής στοιχείων στην ανάκριση και της ειλικρινούς μεταμέλειας.