Διεθνής Οικονομία Επικαιρότητα

Goldman Sachs: Γιατί οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν από το 2019

Goldman Sachs: Γιατί οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν από το 2019
Goldman Sachs: Οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν από το 2019 και μετά
Η απόφαση των ΗΠΑ να χορηγήσουν απαλλαγές σε οκτώ χώρες, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, συνέβαλε στη μείωση της έντασης στην αγορά πετρελαίου.
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα τον Οκτώβριο.
«Ενώ είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, η χορήγηση απαλλαγών δεν σημαίνει ότι οι εξαγωγές του Ιράν θα σταθεροποιηθούν κοντά στα σημερινά επίπεδα», ανέφερε σε report της η Goldman Sachs.
Το Ιράν θα μπορούσε να χάσει σχεδόν 600.000 βαρέλια/ημέρα σε εξαγωγές μέχρι το τέλος του 2018, σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs.
«Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι ελλειμματική κατά το 4ο τρίμηνο του 2018» τονίζει η Goldman Sachs.
Στην πραγματικότητα, ενώ οι επενδυτές επικεντρώνονται στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, η Goldman αναφέρει ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε την καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων.
«Κατά την άποψή μας, είναι πιο ενδιαφέρον από την σημερινή τιμή πώλησης του πετρελαίου η παράλληλη μετατόπιση της καμπύλης των προθεσμιακών συμβολαίων του αργού προς τα εμπρός.
Αυτό είναι σύμφωνο με μια κίνηση προς τα κάτω στην καμπύλη του κόστους του πετρελαίου, καθώς πρόσφατα νέα σχετικά με την προσφορά (λιγότερες εξαγωγές από το Ιράν, περισσότερη παραγωγή από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία) δείχνουν ότι θα χρειαστούν λιγότερα οριακά βαρέλια υψηλού κόστους το 2019», ανέφερε η τράπεζα.
Αυτό είναι ένα κομμάτι οικονομικής φρασεολογίας, αλλά η ουσία είναι ότι οι επενδυτές ξαφνικά ανησυχούν ότι θα χρειαστούν μεγάλοι παραγωγοί με υψηλό κόστος παραγωγής για την προμήθεια πετρελαίου.
Νωρίτερα μέσα στο 2018, όταν ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις του ΗΠΑ στο Ιράν, οι τιμές των προθεσμιακών τιμών του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν από 57 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο του 2018 σε 68 δολάρια το βαρέλι τον Σεπτέμβριο.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αγορά πετρελαίου θα χρειαστεί παραγωγή υψηλού κόστους τα επόμενα χρόνια για να  καλυφθεί η ζήτηση, καθώς οι χαμηλού κόστους παραγωγοί βρίσκονται στα μέγιστα επίπεδα παραγωγής τους.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, η πενταετής τιμή του Brent υποχώρησε.
«Η επανάληψη αυτής της τελευταίας κίνησης αντανακλά την αντίληψη ότι τέτοιου είδους περιθωριακά βαρέλια υψηλού κόστους μπορεί να μην χρειάζονται πλέον», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποκάλυψε ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο 400.000 βαρέλια/ημέρα σε σύγκριση με ένα μήνα νωρίτερα.
Αυτό είναι προφανώς σημαντικό για το άμεσο παρόν, δεδομένου ότι σημαίνει ότι έχει προέλθει πολύ περισσότερη προσφορά σε απευθείας σύνδεση από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, ακριβώς καθώς οι ιρανικές εξαγωγές εξέρχονται εκτός σύνδεσης.
Αλλά υποδεικνύει επίσης ότι το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από ένα δεδομένο επίπεδο τιμών από ό, τι πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν.
Η Goldman εκτιμά είναι ότι εάν το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο έκανε το 2018 με την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, τότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται δυναμικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια θα είναι χαμηλότερες.
Ένας άλλος λόγος που οι πιο μακροχρόνιες τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν ήταν επειδή η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη αύξησαν την παραγωγή τους.
Η παραγωγή χαμηλού κόστους από αυτές τις δύο χώρες θα μπορούσε να μειώσει την τιμή του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια.
Το ίδιο ισχύει και για το Ιράν – οι απώλειες από το Ιράν θα είναι πιο σταδιακές από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Goldman Sachs: Γιατί οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν από το 2019

Το αποτέλεσμα είναι μια πιο απότομη καθυστέρηση στην καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων, υποστηρίζει η Goldman.
Ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα για το πετρέλαιο είναι πιο επικερδές, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει την είσοδο των επενδυτών.
Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να βοηθήσει στην άνοδο των άμεσων τιμών και των βραχυπρόθεσμων προθεσμιακών συμβολαίων.
Η Goldman βλέπει το Brent να ανακάμπτει στα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2018.
Η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι η τιμή του Brent θα μειωθεί στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2019.
Αυτό μπορεί να επιτρέψει στον ΟΠΕΚ να επανέλθει στην παραγωγή και να αποκαταστήσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.